18 Nisan 2024 Perşembe

Dilenciliğe zorlanan çocuklar eğitime kazandırıldı

Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da küçük bir mezarlığın yakınlarındaki Aziz Vincent de Paul Hayır Kurumu Rahibeleri tarafından yönetilen okullarda , eskiden dilencilik yapan ya da sokakta çalışan,  813 çocuk eğitim görüyor.

Kısıtlı bir alana sahip olmalarına rağmen (okul bir uçurumun kıyısında bulunmakta), rahibeler,  bir kütüphane ve çocukların oynayabileceği küçük bir park düzenlemeyi başardılar. Okul yöneticisi rahibe Belaynesh Woltesi, “Burada her şey ufak çapta yapılabiliyor, ama çocuklarımız hiçbir şeyin eksikliğini hissetmiyor. Öğrenciler, kitap, üniforma ve giderek artan fiyatlar sonucu yiyecek satın almamızın giderek zorlaşmasına rağmen özellikle de yemek sıkıntısı çekmiyor.” dedi.

Okuldaki bütün çocuklar yoksul ailelerden geliyor ve ebeveynlerin çoğu ya AIDS hastası ya da cüzzamlı. HIV pozitif virüsüyle doğan birçok çocuk var fakat bunların sayısı kesin olarak bilinmemekte. AIDS hastalığı, Etiyopya’da çok yaygın olmasına rağmen hâlâ bir tabu ve bölgedeki eski dini inanışlar gereği insanlar bu hastalığın ismini dile getirmekten bile kaçınıyor.

ÇOCUKLAR DİLENCİLİKTEN KURTARILDI

Okuldaki çoğu öğrenci başkent sokaklarında ailelerine destek olmak için dilenirken bulundu. Bazıları piyango bileti, sakız ve şekerleme satarken, “profesyonel dilenci” çetelerinin kullandığı diğer çocuklar ise palyaço kıyafeti giyip etraftan geçen kişileri etkilemek amacıyla gösteri yapıyordu. Dilencilik Etiyopya’da yasadışı ve ebeveynler bunu bildikleri için günün diğer saatlerine göre daha düşük sayıda polisin görev yaptığı öğleden sonraki saatlerde çocuklarını sokağa gönderiyor.

Rahibeler sokaklarda küçük dilencileri aramaya devam ediyor. Rahibe Belaynesh “ Ama bu o kadar da kolay değil, çünkü ailelerin tek gelir kaynağı, bu çocukların eve getirdiği para. Çocuklar artık sokakların kurallarını biliyor ve birilerinin onlara bakması düşüncesi onlar için kabul edilemez hale geliyor.” diye de ekliyor.

2011’de Aid To The Church Vakfı, Etiyopya Katolik Kilisesi’ne 620 milyon Avro bağışta bulundu. Paranın bir kısmı Etiyopya’daki ihtiyaç sahibi insanlara destek olan Hristiyanlar için ayrıldı. Etiyopya’da sadece 700 bin Katolik olmasına rağmen, 10 milyonun üzerinde insan Katolik Kilisesi’nin bu geniş çaplı yardımlardan faydalanıyor. Kilise her inanca mensup 180 bin öğrencinin katıldığı 203 anaokulu ve 222 okulun yönetimini elinde bulunduruyor. (MÇ)

Kaynak: Fides

 

Altnözü Ortodoks Cemaati, Arşimandrit Corc Yakup’u Konuk Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Arşimandrit Jack Khalil, Samandağ’daki Hristiyanlarla Bir Araya Geldi

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Endonezya’daki Hristiyanların Durumu

Pew Araştırma Merkezi, Endonezya'daki Hristiyanların Durumunu Paylaştı Yaklaşık 275 milyonluk nüfusa sahip olan Endonezya, inanç özgürlüğünü desteklediğini iddia...

Episkopos Arsenios Dahdal’ın, Mersin Cemaati’ne Ziyareti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna'nın bereketi ile Mersin’e gelen Episkopos Arsenios Dahdal, Mersin cemaat mensupları ile bir araya geldi....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi