19 Mart 2024 Salı

Dini Değerlerle Yetiştirilen Çocuklar Daha Sağlıklı

Yeni bir araştırmanın bulgularına göre, dini değerlerle yetiştirilen çocuklar daha iyi sağlık durumuna sahip.

Harvard’ın T.H. Chan Halk Sağlığı Okulu (School of Public Health), dini veya manevi olarak yetiştirilen çocukların ve gençlerin yaşıtlarına göre daha iyi fiziksel ve zihinsel sağlığa sahip olduklarını gösteren yeni bir çalışma yayınladı. Çalışma, Amerikan Epidemiyoloji Dergisi’nde geçtiğimiz hafta yayımlanan araştırmayı yapan bilim insanları, dua eden veya meditasyon yapan kişilerin daha düşük madde bağımlılığı ve depresyon riski altında olduğunu ortaya koydu.

Araştırmacılar, 5 bin 681 kişiden 7 bin 458 kişiye dek değişen örnek büyüklüklerine ait verileri incelediler. Katılımcılar, Hemşirelerin Sağlık Çalışması II ve ‘Growing Up Today’ Çalışması kayıtlarından 14 yıl boyunca gözlemlendi. Çalışmanın özetine göre araştırmayı yapan grup, “geniş bir psikolojik iyi oluş, akıl sağlığı, sağlık davranışı, fiziksel sağlık ve karakter gücü dizisi ile ergenlik dönemindeki dini katılımın (dini hizmete katılım ve dua veya meditasyon dahil) bağlılığı” ile ilgileniyordu.

Araştırmacılar, haftada en az bir kez dini hizmete katılan çocukların, 20’li yaşlarında hizmet almayanlara göre yüzde 18 daha fazla mutlu olduğunu olduğunu ortaya koymuşlardır. Aynı çocukların, aynı zamanda, ergenlik döneminde de, yüzde 30 daha fazla gönüllü çalışma ve yüzde 33 daha az ilaç kullanma olasılığı daha yüksek çıktı.

Ekip sadece katılımcının dini hizmetlere katılımını değil, aynı zamanda serbest zamanlarında ne kadar dua ettiklerini veya meditasyon yaptığını da ölçtü. Araştırmacılar, her gün serbest zamanlarında dua eden ya da meditasyon yapanların, daha fazla yaşamlarından daha fazla doyum aldıklarını, duygularını daha iyi işleyebildiklerini ve dua etmeyen ya da meditasyon yapmayanlardan daha fazla bağışlayıcı olduklarını buldular. Bu kategoriye giren katılımcıların genç yaşta cinsel ilişkiye girme veya cinsel yolla hastalık bulaşma olasılığı da daha düşük çıktı.

Çalışma yazarı Ying Chen, “Bu bulgular hem sağlığımızı hem de ebeveynlik uygulamalarımızı anlamamız açısından önemlidir. Birçok çocuk dindar bir şekilde büyümüştür ve çalışmamız bunun sağlık davranışlarını, ruh sağlığını ve genel mutluluğunu ve mutluluğunu güçlü bir şekilde etkileyebileceğini göstermektedir” dedi.

Daha önceki çalışmalar, daha yüksek bir güce inananların strese karşı daha dirençli olduklarını veya meditasyonun depresyon belirtilerini azalttığını, dikkati ve yaratıcılığı artırdığını ileri süren benzer bağlantıları önermektedir.

Forbes Dergisi, yeni çalışmanın demografik farklılıkları kontrol etmeye çalışmasına rağmen, araştırmaya katılan insanların çoğunun sosyoekonomik durumun daha yüksek olduğu beyaz kadınlar olduğunu bildiriyor. Demografinin çalışmanın sonuçlarında nasıl bir rol oynandığını ve nasıl göründüğünü görmek için, daha çeşitli bir grupla tekrarlanması gerektiği yazdı.(CHL/SG)

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Papaz Aleksandır Çıkırık, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Edirne'de geçen yıl 17 Mart'ta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, ölümünün...

Şiddetli Yağış ve Sel, 6 Binden Fazla Yerinden Edilmiş Aileyi Etkiledi

Yemen'in orta kesimlerindeki Marib şehrinde şiddetli yağış ve selden 6 bin yerinden edilmiş ailenin etkilendiği duyuruldu. Yemen hükümetine...

Hristiyan Yardım Kurumu, Binlerce Teolojik Kitap Bağışlayacak

Hristiyan yardım kurumu, dünya çapında teolojik kaynaklardaki boşluğu doldurmak için 10 bin'den fazla kitap bağışlayacak. Langham Partnership organizasyonu...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi