20 Nisan 2024 Cumartesi

Diyabet Hastası Hamilelerde Ölü Doğum Oranı Artıyor

Yapılan çalışmaya göre, diyabet hastası hamileler, sağlıklı hamilelere oranla daha yüksek oranda ölü doğum gerçekleştiriyor. Glasgow Üniversitesi araştırmacıları, yaklaşık 4000 İskoç diyabetik kadın üzerinde çalışma yaptı. Araştırma sonucu, yüksek kan şekeri düzeyinin anne karnında bebeği etkilediğini ve ölü doğumda risk faktörü olduğunu gösterdi.

Çalışmaya göre, diyabetik kadınların Beden Kitle İndeksi de kritik bir faktör. Araştırmacı Dr. Sharon Mackin, ‘‘ Sağlık uzmanları olarak kadınları doğurganlık dönemlerinde kilo ve kan şekeri seviyesini dengelemek için daha etkili çözüm yolları bulmalıyız. Plansız ve kontrolsüz hamilelik süreci, olumsuz sonuçları beraberinde getiriyor’’ dedi.

Mackin, diyabetli kadınların bu konuda dikkatli olması gerektiğini, hamileliğin planlanmamış olması durumunda bile danışma hizmeti almaları gerektiğini söyledi. Ayrıca diyabet kliniğiyle temas kurmalarının önemine de değindi.

Çalışma, Tip 2 diyabet hastası hamilelerde ölü doğum oranının yüksekliğini ortaya çıkardı. Erken doğum bunun bir çözümü olabilir mi? Bu soruyla ilgili olarak Mackin, erken doğumla ölü doğum sorununun çözümü üzerine daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu söyledi. ‘‘ Bunun cevabını henüz bilmiyoruz. Ayrıca bu tür gebeliklerde doğum için en uygun zaman belli değil.’’ dedi.

Son yapılan çalışma 1998 –  2016 tarihleri arasında İskoçya’da yapılan çalışmayı da doğruladı. Önceki araştırma sonuçları, Tip 1 diyabet hastası hamilelerde ölü bebek doğurma oranının 3 kat fazla olduğunu göstermişken, bu oran Tip 2 hastalarda 4 kaz fazlaydı. Ölü doğum oranı Tip 1 hastalarında 1000 doğumda 16.1 iken, Tip 2 hastalarında 1000 doğumda 22.9 idi.

Çalışma, hamilelik öncesi ve sırasında kan şekeri seviyesini düzenlemeye yönelik çalışmaların ana hedef olduğunu ortaya çıkardı. Diabetalogia dergisinde yayınlanan çalışmada, en yüksek ve en düşük doğum ağırlığına sahip bebeklerin en fazla risk taşıdığını gösterdi.

İngiltere Diyabet Kurumu’ndan Dr. Emily Burns, ‘‘ Diyabetli kadınların çoğunda sağlıklı gebelik yaşanıyor ve sağlıklı bebekler dünyaya geliyor. Ancak bu araştırma hamileliği planlayan kadınların kandaki glukoz seviyesini kontrol etmelerinin önemine değiniyor. Önemli olan komplikasyon risklerini mümkün olduğunda azaltmak.’’ dedi.

Ayrıca kilolu Tip 2 diyabet hastalarında kilo vermenin riskleri azaltmada yardımcı olabileceğine değinen Burns, ‘‘ Hamilelik sürecinde kimin en fazla risk altında olduğunu belirleyebilmek için daha çok araştırmaya ihtiyacımız var.’’ dedi.

KAYNAKÇA:

https://www.bbc.com/news/uk-scotland-49155894

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi