28 Mart 2024 Perşembe

Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Apostolik Kilisesi, Yeniden İbadete Açıldı

2015-2016 yıllarında Diyarbakır’da yaşanan terör olayları sonucu tahrip olan, daha sonra Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın finansman desteği ile yeniden restorasyonu yapılan Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Apostolik Kilisesi, 07 Mayıs Cumartesi günü gerçekleşen törenlerle yeniden ibadete açıldı. 


Önce resmi açılışı yapılan kilisenin daha sonra Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II. riyasetindeki törenle kutsaması yapıldı ve inanlıların ibadetine açıldı. 06 Mayıs günü İstanbul’dan gelen Ermeni Patrikliği makamına bağlı din adamları ve kıdemli okuyucular Kilise’nin açılışı için gereken hazırlıkları yapmaya başladılar. Bu hazırlıklar sırasında kilise vakfının başkanı Ergün Ayık ve yönetim kurulu üyeleri, açılışla görevlendirilmiş yerel yöneticiler de yardımcı olurken Patrik Kadasetli Sahak II. de kilisede bulunarak bizzat hazırlıkları yerinde inceledi ve gerekli düzenlemeleri yaptı, açılış programının akışı hakkında bilgi alışverişinde bulundu.

07 Mayıs Cumartesi günü sabah saatlerinden itibaren açılış hazırlıklarına devam edildi. Patriklik Armaş Korosu üyeleri de eklenerek provalara geçtiler. Patrik Kadasetli Sahak II ise Başepiskopos Aram Ateşyan, Ermenistan Gugark bölgesi Ruhani önderi Episkopos Hovnan Hagopyan, Rahip Harutyun Damadyan ve Peder Şirvan Mürzyan eşliğinde kardeş kiliselere giderek nezaket ziyaretlerinde bulundu. Önce Süryani Ortodoks kilisesine giden Patrik Hazretleri ve beraberindeki heyet, burada Metropolit Saliba Özmen tarafından karşılandı, hep birlikte kiliseye girerek kısa bir duanın ardından karşılıklı olarak iyi dileklerini ve bu ziyaretten duydukları mutluluğu dile getirdiler, daha sonra kilise bahçesine geçerek sohbet ettiler. Daha sonra Patrik Hazretleri ve beraberindekiler Keldani Kilisesi’ni ziyaret ettiler ve açılışa katılmak üzere Surp Giragos Kilisesi’ne geçtiler. 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy
Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu

Saat 16:00’da başlayan açılış törenine, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Diyarbakır Ak Parti Milletvekilleri Mehmet Mehdi Eker, Ebubekir Bal ve Oya Eronat, Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, Sur Kaymakamı Abdullah Çiftçi, Ekümenik Patrik Bartholomeosu temsilen Archimandrit Victor Kapuşçu, Diyarbakır ve Mardin Süryani Ortodoks Metropoliti Mor Saliba Özmen, Adıyaman Süryani Ortodoks Metropoliti Mor Melki Ürek, Keldani Kilisesi Patrik vekili Monsenyör Fransua Yakan, Türkiye Ermenileri Patrikliği makamına bağlı Ruhaniler, yurt içi ve yurt dışından gelen çok kalabalık inanlılar katıldılar. Resmi törenin açılış konuşmasını Surp Giragos Kilisesi Vakfı başkanı Ergün Ayık yaptı, sonra sırasıyla Patrik Sahak II, Vali Münir Karaloğlu ve Bakan Mehmet Nuri Ersoy konuşmalarını yaparak, kilisenin yeniden ibadete açılabilmesi için yapılan çalışmaları ve dünyaca ünlü bu kilisenin inanlılara hizmet edecek olmasının önemini dile getirerek, çalışmalara katkısı bulunan bakanlık, kurum, kuruluş ve kişilere teşekkür ettiler. Resmi açılışın ardından dini törene geçildi.

 
Dini tören Patrik vekili Kıdemli Peder Krikor Damadyan’ın söylediği “patz mez der” (Aç bize Tanrım) ilahisi ile başladı. Kapı, Patrik Hazretleri tarafından üç kez vuruldu, ardından Patrik Hazretleri başta olmak üzere, törene katılan patriklik makamına bağlı din adamları kiliseden içeri girdiler. 
Tören süresince okunan dualardan sonra Armaş korosu üyeleri ve pederler tarafından seslendirilen dualar ve ilahiler eşliğinde, Patrik Kadasetli Sahak II, Surp Müron (kutsal yağ) ile kilisenin ana sunağını mesh ederek kutsadı, daha sonra elindeki Surp Müron’u Başepiskopos Aram Ateşyan ve Episkopos Hovnan Hagopyan’a verdi, onlar da aziz resimlerini, kilisenin yan sunaklarını mesh ederek kutsadılar. Ardından Patrik Hazretleri Ermenice vaaz verdi. Kutsama töreninden sonra okunan akşam duaları ile, mesh edilmiş kilisede ibadetlere yeniden başlanmış oldu. Tören sonunda Patrik Hazretleri kilise bahçesinde inanlılarla sohbet etti ve hatıra fotoğrafı çektirdi. 

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi