19 Nisan 2024 Cuma

Doğu Afrika’da İnsani Felaket Yaşanıyor

Sıcak hava dalgası, iklim değişikliğinin meydana geldiğinin açık bir göstergesidir. Dünya ısınıyor. Birleşik Krallık’ta kayıtlara geçen en yüksek sıcaklıklar yaşandı. Doğu Afrika’da ilk kez arka arkaya dört yağmur mevsiminde yağış görülmedi. Bunun neden olduğu uzun süreli kuraklık, bölgenin son 40 yılda gördüğü en şiddetli kuraklık oldu. 

Kuraklık, Ukrayna’daki savaş nedeniyle gıda fiyatlarındaki artış ve Covid-19’un kalıcı etkileri insani bir krize neden oldu. Savunmasız insanlar kıtlık ve ölüm tehdidiyle karşı karşıya. Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’ne (OCHA) göre, Kenya, Etiyopya ve Somali’de 18,4 milyon insan yetersiz beslenme ile mücadele ediyor.  

Christian Aid Bölge Direktörü Yitna Tekaligne, ‘‘Milyonlarca kişi, hasadında istenilen verimin elde edilememesi, hayvan ölümleri, su kıtlığı ve açlık karşısında hayatta kalmak için umutsuz önlemler alıyor’’ dedi. Kuzey Kenya’daki Marian Nguyo bu insanlardan sadece biri. 34 yaşındaki dört çocuk annesi, ‘‘Su, bu bölgede büyük bir sıkıntı. Yağmur yağmadığı için su elde edebilmek amacıyla uzak yerlere gitmemiz gerekiyor’’ dedi. Bölgedeki insanlar yaklaşık 40 kilometre yolu yürümek zorunda kalıyor.

Aynı bölgede yaşayan 65 yaşındaki çiftçi ve sekiz çocuk annesi Fatuma Said Kassim de benzer açıklamalarda bulunarak, ‘‘Kuraklık, gittikçe kötüleşti. Satacak hiçbir şeyimiz yok. Yeterince su olmadığı için sebzelerimizi sulayamıyoruz. Son 10 yılda iklim koşulları değişti. Son dört beş sezondur yağmur yağmıyor ve hayvanlarımızı kaybediyoruz’’ dedi.

Etiyopya’daki Güney Omo’da, Dasenach topluluğu da iklim koşulları ile mücadele ediyor. Bölge, şiddetli kuraklığın yanı sıra yıkıcı bir sele maruz kaldı. Hayatta kalanların, ülke içinde yerinden edilmiş insanların (IDP) kamplarına taşınmaktan ve insani yardım kuruluşlarının yardımlarıyla geçinmekten başka çareleri bulunmuyor. İnsanlar en kısa sürede evlerine kavuşmayı umuyor.

42 yaşındaki Galte Mine, 12 çocuğu ve eşiyle birlikte kamplarda yaşayanlardan biri. Kuraklık toprağı verimsiz hale getirmişti ve ekin yetiştirmek zordu. Buna rağmen Galte ürün yetiştirmeye devam ediyordu. Ancak sel felaketi ailenin sahip olduğu her şeyi yok etti. Galte, ‘‘Çocuklarım, ‘Önceden ekinleri ve sebzeleri yetiştirip yerdik, ama şimdi hiçbir şey yok. Gelecekte tekrar yapabileceğimizi düşünüyor musun?’ diye soruyor. Bu soruyu nasıl cevaplayacağımı bilmiyorum. Felaketin ardından çocuklarım çok zorluk çekti, ancak artık açlığa alışmaya başladılar’’ dedi. 

15 çocuğu olan 76 yaşındaki Adoko Hatoro Engang, aynı kampta yaşıyor. Sel felaketinin evini ve ekinleri yok etmesi nedeniyle, ailesi için yiyecek üretme imkânı yok. Adoko, ‘‘Hayvanlarımı selde ve kuraklıkta kaybettim. Açız. Felaketten önce sıtmayla mücadele, sağlık hizmeti, barınma, eğitim ve veterinerlik hizmetleri dâhil olmak üzere bizlere sunduğunuz tüm hizmetler değerli ve faydalıydı. Ancak tüm bu destekler yaşayanlar için anlamlıdır. Lütfen bölgedeki açlığı durdurun’’ dedi.

Christian Aid, krizle mücadele edebilmek için Kenya ve Etiyopya’daki yerel ortaklarla birlikte çalışıyor. Yardım kurumu, kuyuları onararak, su arıtma kitleri dağıtarak, maddi destekte bulunarak, kuraklıktan etkilenen topluluklara su sağlayarak ve çiftlik hayvanları için yem ve ilaç temin ederek 300 bin’den fazla kişiye yardım ediyor. Christian Aid, yardım hizmetini büyütmek için ‘Doğu Afrika Açlık Krizi’ acil durum çağrısını başlattı. Buna göre, 15 sterlinlik bir bağış bir aileye tohum ve tarım aletleri sağlayabilir, 30 sterlin altı aileye su arıtma kitleri ulaştırabilir ve 50 sterlin beş kişilik bir aileye yiyecek imkânı sunabilir. Yitna Tekaligne, ‘‘İklim krizi, Covid-19 ve Ukrayna’nın işgal edilmesi nedeniyle kötüleşiyor. Yaşananlar küresel gıda fiyatlarının artmasına neden oldu.  Zor bir durum, korkunç bir krize dönüştü. İhtiyaç sahiplerine yardımcı olabilmek için lütfen elinizden geleni yapın’’ dedi. (CT)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi