28 Mart 2024 Perşembe

Doğum tarihi ve sağlık arasında bağlantı kuruldu

Amerikalı bilim adamları, doğum tarihi ve bazı hastalıklara yakalanma riski arasında bağlantı bulunduğunu belirledi. Amerikalı bilim adamlarının yaklaşık 1,7 milyon kişinin sağlık verileri ile doğum tarihini karşılaştırarak yaptığı araştırmaya göre, mayısta doğanlarda kronik hastalıklara yakalanma riski ekim ve kasımda doğanlardan daha az. Mart ve nisanda doğanlarda kalp-damar hastalıkları, ekim ve kasımda doğanlarda ise solunumun yanı sıra, cinsel ve nörolojik hastalıklara yakalanma olasılığı daha fazla. 
Mary Regina BolandColumbia Üniversitesi’nden bilim adamları, 1985-2013’te New York’taki Presbyterian Hastanesi’nde tedavi gören yaklaşık 1,7 milyon kişinin sağlık verileri ile doğum tarihini algoritma yöntemi kullanarak karşılaştırdı.

Yüksek tansiyondan astıma kadar 55’ten fazla hastalığın doğum tarihiyle ilişkisini inceleyen bilim adamları, mayısta doğanlarda kronik hastalıklara yakalanma riskinin ekim ve kasımda doğanlardan daha az olduğunu saptadı.

Bilim adamları, mart ve nisanda doğanlarda kalp-damar hastalıkları, ekim ve kasımda doğanlarda ise solunumun yanı sıra, cinsel ve nörolojik hastalıklara yakalanma olasılığının daha fazla olduğunu belirledi.

Ayrıca, astım rahatsızlıklarının temmuz ve ekimde doğan çocuklarda daha sık görüldüğü, kasımda doğanlarda da dikkat eksikliği sendromuna yakalanma riskinin daha yüksek olduğu tespit edildi.

Araştırma, yeni risk faktörlerinin belirlenmesinde yardımcı olabilecek

Araştırmayı yürüten ekibin başındaki Mary Regina Boland, doğum tarihi ve riskler arasındaki bağlantının çevresel etkenler ve hastalıkların biyolojik mekanizması arasındaki ilişkiyi ortaya koyduğunu söyledi.

Genç bilim adamı, araştırmanın ayrıca ritm bozukluğu, mitral kapak bozukluğu, konjestif kalp yetmezliği gibi bazı kalp-damar hastalıkları ile doğum tarihi arasındaki bağlantıyı göstermesi bakımından önem taşıdığına dikkati çekti.

Boland, bu yeni yöntemle önemli klinik sorunların çözülmesinde doktorlara yardım etmeyi ve yeni tedavi yöntemlerine ışık tutmayı hedeflediklerini vurguladı.

Araştırmaya imza atanlardan Nicholas Tatonetti de bu verilerin bilim adamlarına yeni risk faktörlerinin belirlenmesinde yardımcı olabileceğini ifade etti.

Tatanetti, kişilerin umutsuzluğa kapılmaması gerektiğini, hastalıklar ve doğum tarihi arasında bağlantı bulunsa da beslenme biçimi ve spor alışkanlığı gibi birçok etken göz önüne alındığında bu ilişkinin nispeten az olduğunu belirtti.

Araştırmanın sonuçları “Journal of American Medical İnformatics Association” dergisinde yayımlandı. (AA)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi