25 Nisan 2024 Perşembe

Dünya Barış Günü: “Adil ve Sürdürülebilir Bir Dünya İçin Daha İyiye Ulaşmak”

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1981’deki 57. birleşiminde, “Genel Kurul’un açılış günü olan her eylülün üçüncü salı gününü”nü “Uluslararası Barış Günü” ilan etmesinden yıllar sonra Genel Kurul’un 7 Eylül 2001 tarihli kararı ile 21 Eylül Barış Günü olarak kabul edildi.

Kalıcı Barışı Temsil Ediyor

II. Dünya Savaşı sırasında Almanya’nın Polonya işgaline başladığı tarih olan 1 Eylül 1939’un her yıl hatırlanması amacından yola çıkarak Sovyetler Birliği ve Varşova Paktı üyeleri tarafından Dünya Barış Günü ilan edildi. Öte yandan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu ise 1981 yılında 21 Eylül tarihini Dünya Barış Günü ilan etti. Bu nedenle Dünya Barış Günü her yıl 2 farklı tarihte kutlanmaktadır. İki tarihinde ortak özelliği ise uluslararası bir ateşkes ve kalıcı barışı temsil etmesi.

Barış Çanı Tarihçesi 

Birleşmiş Milletler, Barış Günü’nde, dünya çapında çatışmaların önlenmesi ve barışın tesisi yolunda bilinçlenmeyi amaçlıyor. Her 21 Eylül’de, Birleşmiş Milletler Merkezi’ndeki “Barış Çanı” çalınıyor. Savaşlardaki insani kıyımın anısına Japonya tarafından yaptırılan bu çan, dünyanın tüm kıtalarından çocukların bağışladıkları bozuk paralarla üretildi. Çanın üzerine, Çok Yaşa Mutlak Barış” yazısı kazındı.

Dünya Barış Günü Teması

Birleşmiş Milletler tarafından her yıl farklı bir tema ile kutlanan Uluslararası Barış günü için 2021 Teması: “Adil ve sürdürülebilir bir dünya için daha iyiye ulaşmak” olarak belirlendi.

Birleşmiş Milletler (BM) bu yılki temasıyla Dünya 2021’de, COVID-19 salgınında iyileşirken, herkes için daha iyi bir iyileşme sürecine, dayanıklılığın nasıl oluşturulacağına ve dünyamızı nasıl daha eşitlikçi, kapsayıcı, sürdürülebilir ve sağlıklı hale dönüştürebileceğimiz konusunda yaratıcı ve kolektif olarak düşünmeye davet ediyor.

BM’in 2021 Teması, daha eşitlikçi ve barışçıl bir dünya için odaklanırken çevrimiçi ve çevrimdışı nefret eylemlerine karşı durarak ve salgın karşısında dünya iyileşirken şefkat, nezaket ve umut yayarak barışa destek vermeyi amaçlıyor.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi