19 Nisan 2024 Cuma

Dünya Ermeni Katolikleri Katolikosu ve Kilikya Patriği’nin Cenaze Töreni Gerçekleşti

Dünya Ermeni Katolikleri Katolikosu ve Kilikya Patriği Krikor Bedros 20. Ghabroyan, 86 yaşında 25 Mayıs’ta vefat etmişti.

Patriğin Cenaze töreni 29 Mayıs 2021 Cumartesi günü saat 10:30’da Aydınlatıcı Aziz Krikor ve Aziz Peygamber ‘Elia Katedrali’nde gerçekleşti. Diğer tüm Ermeni Katolik Kiliselerinde de Patrik için özel ayin ve dualar düzenlendi. Cenaze törenine Halepli Ermeni Katolik Başpiskoposu Boutros Marayati başkanlık ederken, Beyrut Ermeni Katolik Patrikliği’nden Yardımcı Piskopos Kevork Esaduryan da törene katıldı. Ayrıca cenazede Papa Francis’in taziye mektubu okundu.

Katolikos Patrik Krikor Bedros’un Cenazesi, Patriklik Bzommar (Zımmar) Rahipleri Cemaati ‘Patrikler Mezarlığı’na defnedildi.

Patrik Krikor Bedros 20. Ghabroyan

14 Kasım 1934’te Halep’te doğan Greguar, Tanrı’nın çağrısını duyarak Lübnan Bzommar (okunuşu; ZIMMAR) manastırında , “Marist” kardeşlerine ait kolejde (Juniye) eğitimine başlamış, ve ruhanilik eğitimi almıştır. Yüksek öğrenimi için Roma’ya gönderilmiş ve Levonyan Ermeni Koleji’nde öğrenimine devam etmiştir. Gregorian Üniversitesi’nde Felsefe ve Teoloji alanında yüksek lisans eğitimini başarılı bir şekilde tamamlamış, mezun olduktan sonra 28 Mart 1959’da Lübnan’da rahip olarak takdis edilmiştir.

Rahip Krikor Gabroyan, 1960 yılında Bzommar (Zımmar) Manastırının Ruhban Okulu’nda eğitmen olmuş ve 1962’den 1996’ya kadar Beyrut’taki Ermeni Katolik Mesrobian Okulu’nun müdürü olmuştur. 1969’dan 1975’e kadar Bzommar (Zımmar) Manastırının Ruhban Okulu’nun müdürü, aynı zamanda Manastır’ın ve Patrikliğe ait Ruhaniler Topluluğunun Yönetim Kurulu sekreteri olarak görev yapmıştır.

1976’da Fransa’daki Ermeni Katoliklere hizmet etmek üzere atanmış ve 13 Şubat 1977’de Ermeni Katolik Katolikos-Patriği 17. Hımayag Bedros Gedigyan kendisini episkopos olarak takdis etmiştir. 1977-1986 yılları arasında Fransa’da Apostolik Eksark olarak görev yapmıştır. 1986’dan Nisan 2013’e kadar Epark olarak Kutsal Haç Ermeni Katolik cemaatine hizmet etmiştir. 

2013’te Papa Françesko tarafından bu hizmetten istifası kabul edilmiştir.

25 Haziran 2015 tarihinde Ermeni Katolik Katolikos Patriği Nerses Bedros XIX Tarmouni’nin vefatı üzerine yeni Patrik seçimine kadar Patriklik yöneticisi olarak görev yapmıştır. 

Ermeni Katolik Episkoposlar Kutsal Sinodu tarafından 24 Temmuz 2015’te Krikor Bedros 20. adıyla, Katolikos Patrik olarak seçilmiştir. Ertesi gün Papa Françesko tarafından komünyon mektubu ile onaylandıktan sonra, resmi olarak, 9 Ağustos 2015’te görevine başlamıştır.




Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi