20 Nisan 2024 Cumartesi

Dünya Kadınlar Günü: ”Rabbin gözünde kadın olmanın anlamı”

Kadınları Dünya’ya katkılarından ötürü her yerde kutlamak için oldukça önemli bir gün.

Bugün aynı zamanda Dünya’nın her yerinden insanları kadınların haysiyetine ve değerine önem vermeye teşvik etmek için de gerekli bir gün. Kültürümüzde kadın olma vasfı hakkında çok şey konuşuluyor, yazılıp çiziliyor. Her yeni kuşakta kadınlığın ne olduğunu ve kadınların bu rolde nasıl çalışması gerektiğini sürekli olarak yeniden tanımlıyoruz. Kilise, İncil dışında kadın tanımlarına karşı mücadelede büyük bir rol oynamıştır, ancak ne yazık ki, kadınlık sık sık ev hanımlığı ile karıştırılır. Bu karışıklık, bütün kadınların değerini evlilikle bağdaştırır ki bu varsayım ciddi bir şekilde kusurludur.

Dindar bir kadın olmak ne demektir ve bekar ya da evli olsun, bir kadının kutsal rolleri nelerdir?

Kutsal Kitap’ta Kadınlara Yönelik Buyruklardan 7 tanesi şöyledir:

”Tanrı’ya saygı göster, buyruklarını yerine getir. Çünkü her insanın görevi budur.” (Vaiz 12:13).

”Tanrın Rab’bi bütün yüreğinle, bütün canınla ve bütün aklınla seveceksin.” (Matta 22:37).

”Komşunu kendin gibi seveceksin” (Matta 22:39).

”Birbirinize karşı iyi yürekli, şefkatli olun. Tanrı sizi Mesih’te bağışladığı gibi, siz de birbirinizi bağışlayın.” (Efesliler 4:32).

”Her zaman sevinin. Sürekli dua edin. Her durumda şükredin…Her çeşit kötülükten kaçının.” (1. Selanikliler 5: 16-18, 22)

“İnsanların size nasıl davranmasını istiyorsanız, siz de onlara öyle davranın.” (Matta 7:12)

”Rab’den miras ödülünü alacağınızı bilerek, her ne yaparsanız, insanlar için değil, Rab için yapar gibi candan yapın.” (Koloseliler 3:23).

Bu buyrukların özellikle kadınlara uygulanmadığını düşünüyorsanız, haklısınız. Hem erkekler ve hem de kadınlar için geçerlidir. Olay tamamen budur.

Uzun süredir, kültürel hatta Hristiyan kültürel kalıpların cinsiyetlerimizi erkekler ve kadınlar olarak tanımlamasına izin verdik. Evlilikte ve kilisede erkekler ve kadınlar için İncilsel roller vardır, ancak Tanrı’nın Sözü’nün ezici çoğunluğu tüm insanlara yöneliktir. Çünkü Tanrı bizi eşit yarattı ve bize olan sevgisini ve planlarını bu şekilde hazırladı. Tanrı Havva’yı yarattığı zaman, onu Adem’in hizmetkârı, evcil hayvanı veya kölesi olarak yaratmadı. Onu, Adem’e eş ve bir arkadaş olarak yarattı. Tanrı, Havva’ya bir iş bile verdi – Adem’e verdiği işin aynısını – bahçeye bakmak ve hayvanlar dahil, Tanrı’nın yarattığı her canlıya egemen olmak.

Tarih, kadınların ezildiği birçok olayla öne çıksa da, bu, Tanrı’nın mükemmel planı değildi. Her kadının değeri her insanınki ile aynıdır çünkü her ikisi de Tanrı’nın suretinde ​​yaratılmıştır. (Yaratılış 1: 27). Tıpkı Tanrı’nın Adem için bir planı ve amacı olduğu gibi, Havva için de bir planı vardı ve onu yüceliği için kullandı.

Kutsal Kitap’ta, Tanrı’nın yüceliği için kullandığı birçok kadın görüyoruz:

*Rahav, İsrail casuslarını tehlikeden sakladı ve Boaz’ın annesi olarak Mesih’in soy ağacının bir parçası oldu. (Yeşu 6,17, Matta 1: 5)

*Ruth özverili bir şekilde kayınvalidesini kolladı. Boaz’la evlendi ve Kral Davut’un büyükannesi oldu, Mesih’in soyuna girdi. (Rut1: 14-17, 2: 2-3, 4:13, 4:17)

*Ester, pagan bir kralla evlendi ve Tanrı’nın insanlarını kurtardı. (Ester 2: 8-9, 17; 7: 2-8: 17)

*Debora İsrail’de bir hakimdi. (Yargıçlar 4: 4)

*Erdemli kadın, arazi satın aldı ve oraya bir bağ kurdu. (Süleyman’ın Özdeyişleri 31:16)

*Elizabet, Vaftizci Yahya’yı doğurdu ve yetiştirdi (Luka 1: 13-17)

*Meryem, Tanrı’nın Oğlu’na dünyevi anne olarak seçildi.  (Luka 1: 26-33)

*Meryem ve Marta, İsa’nın en yakın arkadaşlarından ikisiydi (Yuhanna 11: 5)

*Tabita iyi işleriyle tanındı ve ölümden dirilti.  (Elçilerin İşleri 9: 36-40)

*Lidya, Pavlus ve Silas’ı ağırlayan bir iş kadınıydı. (Elçilerin İşleri 16:14)

Liste, Tanrı’nın tarih boyunca bekar ya da evli tüm kadınları eğemenliği içim nasıl kullandığının örnekleriyle doludur. Tanrı, kadınları öğretmenler, avukatlar, politikacılar, doktorlar, hemşireler, mühendisler, sanatçılar, iş kadınları, eşler ve anneler olarak bu dünyadaki işlerini başarmak için yüzlerce başka görevde hala kullanıyor ve kullanmaya da devam edecek.

Bunun sizin için anlamı nedir?

Erkekler ve kadınlar her zaman dostça birlikte yaşamak için mücadele edeceklerdir. Ancak adaletsizliğin, çekişmenin ve günahın olduğu bu dünyada bunlara karşı mücadele edilmesi gerekiyor.Kadınların rolü, Rab’bin Önderliğini izleyerek ona itaat etmek ve bilgelikte kendilerini eğitmektir. Bu nedenle, kadınlar dua etmek, Tanrı’nın Sözü’nü düzenli olarak öğrenmek ve yaşamlarına uygulamak için görevlendirilmiştir.

Bu, Dünya Kadınlar Günü’nde, Yaratıcımızı, O’nun sevgisini, erkek ya da kadın ayırmaksızın hepimiz üzerindeki planlarını kutlamalıyız.

Yazı Answersingenesis.org’dan alıntıdır.

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi