20 Nisan 2024 Cumartesi

Dünya Nüfusu 8 Milyara Ulaştı

Birleşmiş Milletler (BM), dünya nüfusunun 8 milyara ulaştığını açıkladı. Küresel nüfusa sadece son 11 yılda 1 milyar insan eklendi. BM’nin nüfus projeksiyonlarına göre, dünya nüfusu 2037’ye kadar 9 milyara çıkacak; 2080’lerde yaklaşık 10,4 milyar insanla zirveye ulaşacak ve 2100’e kadar bu seviyelerde kalacak.

BM Nüfus Bölümü Direktörü John Wilmoth, dünya nüfusunun 8 milyara ulaşmasıyla ilgili açıklamasında, “Bu, insanlığın başarısının bir işareti ancak aynı zamanda geleceğimiz için de büyük bir risk” dedi.

BM, iklim değişikliği nedeniyle kaynak kıtlığıyla karşı karşıya olan bölgeleri daha fazla zorluğun beklediği uyarısında bulundu.

Uzmanlar, kaynak sıkıntısının özellikle nüfuslarında büyük artış beklenen Afrika ülkelerinde büyük bir sorun olarak ortaya çıkacağını söylüyor.

Bu ülkeler aynı zamanda iklim krizine karşı en savunmasız ülkeler ve çoğu krizden olabildiğince az etkilenmek için dış finansmana ihtiyaç duyuyor.

Ekonomi ve Barış Enstitüsü’ne göre, halen yaklaşık 738 milyon insanın yeterli gıda kaynağına ulaşamadan yaşadığı Sahra Altı Afrika’da nüfus, yüzyılın ortasına kadar %95 oranında artacak.

Dünya nüfusundaki artışın en önemli nedeni, 2011’den bu yana nüfusuna 700 milyon insan ekleyen ve çoğunlukla Asya’da bulunan orta gelirli ülkelerdeki nüfus artışı. 

Son 11 yılda nüfusu yaklaşık 180 milyon artan Hindistan, gelecek yıl Çin’i geride bırakarak dünyanın en kalabalık ülkesi olacak.

Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ülkeleri ve Japonya’da ise doğum oranı giderek azalıyor. Çin’de de Tek Çocuk Politikası programı sona erdi. Pekin yönetimi geçen yıl ailelere ikinci hatta üçüncü çocuk sahibi olmaları çağrısı yaptı, tıbbi olmayan kürtajlara erişimi sınırladı.

Demografları şaşırtan gelişmeler

Küresel nüfusa ilişkin projeksiyonlar yapan üç ana kuruluş var: BM, Washington Üniversitesi Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirme Enstitüsü (IHME) ve Viyana’daki IIASA-Wittgenstein Merkezi. Eğitimde beklenen kazanımlar konusunda bunların tahminleri farklılık gösteriyor.

BM, küresel nüfusun 2080’lerde 10,4 milyarla zirveye ulaşacağını söylerken, IHME ve Wittgenstein bunun daha erken gerçekleşeceğine inanıyor.

Ancak bunlar sadece tahminler. Oishee’nin 2011’de doğmasından bu yana dünyada çok şey değişti ve demografları sürekli şaşırtan gelişmeler oluyor.

IIASA’da demografi uzmanı olan Samir KC, “Aids ölüm oranının bu kadar düşeceğini, tedavinin bu kadar çok insanı kurtaracağını beklemiyorduk” diyor. Çocuk ölümlerindeki iyileşmenin de uzun vadeli bir etkisi var. Bunlar nüfus projeksiyon modelinin değişmesine neden oluyor.

Bir de doğurganlıktaki şaşırtıcı düşüşler var.

Samir KC, Güney Kore’de kadın başına doğan çocuk sayısı ortalama 0,81’e düştüğünde demografların şoke olduğunu söylüyor. “Peki, ne kadar düşecek? Bizim için en büyük soru bu” diyor.

Bu, giderek daha fazla ülkenin uğraşmak zorunda kalacağı bir konu.

Önümüzdeki 1 milyarlık nüfus artışının yarısı, çoğu Afrika’dan olmak üzere sadece 8 ülke kaynaklı olacak. Nüfus artışını sağlıklı bir seviyede tutmak için kadın başına doğum oranının 2,1 çocuk düzeyinde seyretmesi gerekiyor. Ancak çoğu ülkede doğurganlık oranının bundan daha düşük olması bekleniyor. (BBC)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi