25 Nisan 2024 Perşembe

Dünya Sağlık Örgütü: Aşırı Antibiyotik Kullanımı Öldürüyor

Dünya Sağlık Örgütü, yüz binlerce insanın aşırı antibiyotik kullanımından dolayı öldüğünü açıkladı.

Her yıl 30 bine aşkın kadın ve 200’den fazla yeni doğan çocuk antibiyotiğe dirençli patojenlere sahip olduklarından bulaşıcı olan ölümcül enfeksiyon hastalıklarına çok çabuk yakalanabiliyor ve bağışıklık sistemi hastalığı yenemediği için hayata gözlerini yumuyorlar.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün yayınlamış olduğu rapora göre, yeni doğan çocukların bağışıklık sistemi fazla gelişmiş olmadığı için nozokomiyal infeksiyon dahil olmak üzere çeşitli enfeksiyonlara yakalanabilme riskleri fazla olduğu belirtildi. Bu tür durumlar hastanelerin hijyenik standartlarına gör değişiklik gösteriyor. Enfeksiyon riskleri çoğunlukla düşük gelirli ülkelerde görülüyor ve bu ülkeler enfeksiyon kapan insanların iyileştirilebilmesi için gereken antibiyotikleri temin etmekte sorun yaşıyor. Örneğin bu sebepten dolayı gelişmiş ülkelere nazaran Asya ve Afrika’da çocuk ve anne ölümlerine daha sık rastlanıyor.

Yüksek gelirli ülkelerde ise insanların ilaçlara karşı direnç probleminin olduğu ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, büyük tıp merkezlerinde enfeksiyon hastalarının yüzde 40’ı standart tedavi yöntemine yanaşmıyorlar.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Margaret Chan günümüzde antimikrobiyal direncin kazanılmasının insan sağlığı için en büyük tehditlerden biri olarak kabul edildiğini ve hatta bunun küresel bir kriz olduğunu söyledi.

Yayınlanan raporda, Tuberkilöz hastalarını günümüzün en iyi yöntemleriyle tedavi etmeye kalkışsak bu hastaların sadece yüzde 50’sini iyileşebileceği vurgulandı. Çünkü insanların antibiyotiği yanlış kullanmasından dolayı vücut alışkanlık ediniyor ve daha sonra hayati risk oluşturacak hastalıklarla savaşamaz hale geliyor.

Dünya Sağlık örgütü insanları hayatından eden sadece enfeksiyonların değil, antibiyotiklerin de olduğunu söylemektedir, bu yüzden hastalık doğru tespit edilmeli ve çok ciddiyet taşımıyorsa ilaç kullanımından kaçınılmalıdır.

Son yıllarda yanlış ilaç kullanımından dolayı yüzbinlerce insan hayatlarından oldu.

Ortaya çıkan antibiyotik direnci bugün dünya çapında en önemli sağlık tehditlerinden birisidir. Bu durum her geçen gün tedavileri kısıtlayıp yeni direnç mekanizmalarının da ortaya çıkmasına yol açarken, enfeksiyonlara bağlı ölüm riskine de neden olabiliyor.

Acil eylem planları oluşturulmazsa basit enfeksiyon ve yaralanmalarda bile ölümle sonuçlanacak.

(Olga Daşcinscaia)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi