25 Nisan 2024 Perşembe

Dünyaca Ünlü Besteci Mikis Theodorakis Hayatını Kaybetti

Dünyaca ünlü Yunan sanatçı, müzisyen ve besteci Mikis Theodorakis hayatını kaybetti. Yunanistan’da Theodorakis’in vefatı sebebiyle 3 günlük ulusal yas ilan edildi. Türk-Yunan Dostluk Derneği’ni kuran sanatçı, iki ülke arasındaki ilişkileri iyileştirmek için de çalışmış ve İstanbul’da Zülfü Livaneli ile konserler vermişti. Theodorakis, ülkemizde de oldukça tanınan ve sevilen bir sanatçıydı.

1000’den fazla eser besteleyen dünyaca ünlü Yunan sanatçı Mikis Theodorakis 96 yaşında hayatını kaybetti. 

Son yıllarda kalp rahatsızlığı nedeniyle tedavi gören Theodorakis; Zorba,  Z ve Serpico filmleri için bestelediği şarkılarla da tanınıyordu.

Theodorakis, 29 Temmuz 1925’te Yunanistan’ın Sakız Adası’nda, Giritli bir baba ve Çeşme, İzmirli Yunan bir annenin oğlu olarak dünyaya geldi. Çok sayıda senfoni, bale, opera ve oratoryo besteleyen sanatçı birçok tragedya ve modern tiyatro oyununun da müziğini yazdı. 1986’da Zülfü Livaneli ile birlikte Türk Yunan Dostluk Derneği’ni kurdu. İkili birlikte birçok konser verdi, albüm yaptı. 

Sanatçı kimliğinin yanı sıra siyasi yönüyle de öne çıkan Theodorakis, Albaylar Cuntası’na karşı verdiği mücadeleyle dünya çapında diktatörlük karşıtı direnişin sembolü haline geldi. 

Dünya çapında insan hakları ihlallerine karşı verilen mücadelenin içinde olan sanatçı 1949 yılında Josef Stalin’in yetmişinci yaş gününde, onun onuruna oluşturulan Lenin Barış Ödülü’nün de sahibi. 

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi