19 Nisan 2024 Cuma

Dünya’da Mültecilerin Sayısı Artıyor

2018’de her iki saniyede bir evlerini terk etmek zorunda kalan 35 bin kişiyle beraber, dünyada yerlerinden edilen kişi sayısı 71 milyon ile rekor seviyeye ulaştı. 

Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü olan UNHCR verilerine göre, toplam 26 milyon kişi sınır ötesine kaçmak zorunda kalırken, 3.5 milyon kişi ise kendi ülkelerinde evlerini terk etmek zorunda kaldı. 3.5 milyon kişi de iltica etti.

Çatışma, şiddet, zulüm ve insan hakları ihlallerinden dolayı insanlar ailelerinden, arkadaşlarından ve evlerinden uzaklaşmak zorunda kalıyor. Yerlerini terk edenlerin sayısı 2 yılda 10 katına çıktı. Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü’nün rakamlarına göre, Irak ve Suriye’deki yıkıcı savaşın etkilerinden dolayı birçok aile parçalandı. 

Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Yemen ve Güney Sudan’daki çatışmaların yanı sıra, Rohingyaların Myanmar’dan Bangladeş’e sığınması şiddet ve zulmün bir parçasıydı.

Çoğu ise mülteci sınıfına girmiyor. Mülteci; çatışma ve zulüm nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kişi demektir. Ama çoğu insan ülkelerini değil, evlerini terk etmek zorunda kalıyor. Bundan dolayı ülke içinde sıkışıp kalanlar, Birleşmiş Milletler tarafından dünyadaki ‘en savunmasız kişiler’ olarak tanımlanıyor. Özellikle Kolombiya ve Suriye’de oldukça fazla kişi, ülkelerinde hayatta kalma mücadelesi veriyor.

2018 yılının sonlarına doğru yarısı çocuk olan, yaklaşık 25.9 milyon kişi mülteci konumuna girdi. Her 4 mülteciden 1’i ise Suriyeli. 

Yerlerinden edilenler içinde en küçük grubu ise ‘sığınmacılar’ oluşturuyor. Yani başka bir ülkeye başvuran, ama talebi kabul edilmeyenler. 2018’de sığınmacı nüfusu 3.5 milyona ulaştı.

Yerlerini terk etmek zorunda kalan en büyük grup 13 milyon nüfusu ile Suriyeliler. İkinci büyük grup ise, 8 milyon nüfusu ile Kolombiyalılar. Daha önce evlerinden ayrılan 2.9 milyon kişi, 2018’de ülkelerine geri döndü. 

Etnik gruplar arasındaki çatışmalardan dolayı 3 milyon Etiyopyalı evini terk ederken; aşırı enflasyon, gıda kıtlığı, siyasi kargaşa ve şiddet olaylarından dolayı 348.800 Venezuela vatandaşı yurt dışına sığınma talebinde bulundu.

Birleşmiş Milletler’e göre, dünya genelinde mültecilerin yaklaşık %70’i yalnızca bu beş ülkeden geliyor; Suriye, Afganistan, Güney Sudan, Myanmar ve Somali. Mültecilere en fazla ev sahipliğini de, bu ülkelere komşu olan ülkeler yapıyor. Suriyelilerin çoğu Türkiye’ye sığınırken, Afgan mültecilerin yarısından fazlası Pakistan’a sığındı.

Almanya ise 2015 yılında kurulan ‘hoş geldin kültürü’ sonucunda yarım milyondan fazla Suriyeli ve 190.000 Afgan mülteciye ev sahipliği yapıyor. (BBC)

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Episkopos Kostantin Kayyal ve Arşimandrit Eftimios Fakes İskenderun’da

Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhane Manastırı Baş Rahibi Episkopos Kostantin Kayyal ve beraberindeki Arşimandrit Eftimios Fakes, Patrikhanenin...

Altnözü Ortodoks Cemaati, Arşimandrit Corc Yakup’u Konuk Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Arşimandrit Jack Khalil, Samandağ’daki Hristiyanlarla Bir Araya Geldi

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi