28 Mart 2024 Perşembe

Dünyadaki Katolik Nüfus 1.3 Milyara Yükseldi

Yapılan son araştırmalara göre, dünyadaki Katoliklerin sayısı 1,285 milyara yükseldi. Elde edilen veriler, Katolik cemaatinin yedi yıl içerisinde %7 oranında bir artış yaşadığını gösteriyor. Son 30 yıl ele alındığında ise Katolik nüfusun %57 oranında arttığını söylemek mümkün.

Dünya üzerindeki Katolik dağılıma bakıldığında Katoliklerin %49u Kuzey veya Güney Amerika’da, %22,2’si Avrupa’da, %17,3’ü Afrika’da, %11’i Asya’da ve kalan %1’i Okyanusya-Güney Pasifik’te yaşıyor.

Ülke bazında ise en çok Katolik, toplam 172 bin olmak üzere Brezilya’da yer alıyor. Brezilya’dan sonra en kalabalık Katolik nüfusa sahip ülkeler sıralaması Meksika, Filipinler, ABD, İtalya, Fransa, Kolombiya, İspanya, Kongo ve Arjantin şeklinde.

Vatikan tarafından yayınlanan son istatistiklere göre Afrika’daki Katolik nüfusu 2010 yılından 2015 yılına kadar  %19,4 gibi büyük oranda bir artış yaşadı. Aynı yıllar içerisinde tüm dünyadaki Katoliklerin sayısı % 7,4 oranında arttı. Fakat 2015 yılında vaftiz olan Katoliklerin sayısı sadece %1 oranlık bir artış gösterdi. Bunun yanı sıra kilisede görev yapan rahip sayısının azaldığı gözlemlendi.

Vatikan Konseyi konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Katolik imanlıların en yüksek artış oranı 2011 yılında görüldü. 2011 yılından günümüze kadar olan yıllar incelendiğinde ise Katolik sayısının düşmeye başladığını söyleyebiliriz. Bu düşüşe dahil olmayan tek ülke Afrika çünkü yıllar boyunca rahiplik alanında en çok ilerleme kaydeden ülke Afrika” ifadelerini kullandı.

The Catholic Herald dergisi ise “Son yıllarda Afrika’daki Katolik nüfus önemli ölçüde çoğalırken Avrupa’daki Kiliselerde rahip eksikliği yaşandı bu da Katolikliğin gelişmesini haliyle negatif etkilemiştir’’ sözleriyle görüşlerini ifade etti.(Olga Dascinscaia)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi