20 Nisan 2024 Cumartesi

Dünya’daki Ortodoks Kiliseler’de Paskalya Kutlamaları

Hristiyanlığın en önemli günlerinde biri olan İsa Mesih’in Dirilişi’nin kutlandığı Paskalya Bayramı, Türkiye’de olduğu gibi tüm dünyada kutlandı.

Yeruşalim’de ‘Kutsal Ateş’ Töreni

Cumartesi günkü törene yeni kısıtlamalar getiren İsrail ile artan gerilimin ortamında gerçekleşti. Binlerce Hristiyan, Ortodoks Paskalyası arifesini kutlamak için Kudüs’teki Hristiyanlığın en kutsal yeri olan Kutsal Kabir Kilisesi’nde (Yeniden Diriliş Kilisesi) yanan mumların geleneksel “Kutsal Ateş” törenini kutladı.

Cumartesi günkü tören, güvenlik için gerekli olduğunu söylediği bu yılki katılıma yeni kısıtlamalar getiren İsrail ile artan gerilim ortamında gerçekleşti. Kutsal Ateş’in çıkmasıyla saniyeler içinde ışık, Hıristiyanlar tarafından İsa’nın çarmıha gerildiği, gömüldüğü ve diriltildiği karartılmış kiliseye yayıldı. Dumanlı bir sis kiliseyi doldururken, çanlar kalabalığın tezahüratlarıyla yarıştı.

Çekya’da Paskalya

Çekya’nın Olomouc kentinde bulunan St.Gorazda Ortodoks Kilisesi’nde Paskalya Bayramı dolayısıyla ayin yapıldı.

Savaşın Ortasında Paskalya

Ukrayna’da Hristiyan Ortodokslar, Paskalya Bayramı’nı savaşın gölgesinde kutlamaya başladı.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik 24 Şubat’ta başlattığı savaş devam ederken, “İsa Mesih’in Dirilişi’ni” Paskalya Bayramı dolayısıyla başkent Kiev’deki Volodimir Katedrali’nde ayinler yapıldı. Uzun bir aradan sonra çok sayıda Kiev sakininin çocuklarıyla ayinlere katılması dikkati çekti. Kutsanması için kiliseye Paskalya ekmeği ve boyanmış yumurta getirenler, dualarını yaparak birbirilerinin bayramını kutladı. 3 gün kutlanacak bayramda, Kiev sakinleri, sokaklara daha sık çıkarak akrabalarını ziyaret edebilecek.

Irak’ta Paskalya Ayini Düzenlendi

Paskalya Bayramı dolayısıyla Irak’ın Musul kentindeki Mar Thoma Kilisesi’nde ayin düzenlendi.

Rusya’da Paskalya Ayini

Moskova’da Kurtarıcı İsa Kilisesi’nde Patrik Kirill’in yönettiği ayine Rusya Devlet Başkanı Putin’de katıldı. Yeruşalim’den her yıl olduğu gibi özel bir uçakla getirilen “kutsal ateş” gece yarısından kısa bir süre önce, kilisede Patrik Kiril’e teslim edilerek ayin başlarken, Putin ayinin ortasında kiliseye geldi. 

Amerika Birleşik Devletleri’nde Paskalya

New York Yukarı Manhattan’da bulunan Holy Trinity Katedrali’ndeki Paskalya ayini, Başepiskopos Elpidophoros yönetti. Başepiskopos Elpidophoros Paskalya mesajında:

Başepiskopos Elpidophoros

“Mumlarımız parıldayıp gecenin kasvetini ortadan kaldırdığı gibi, yüreklerimiz sevinçle alev alev yanarak haykırıyoruz: Mesih, ölümü ayaklar altına alarak ölümden dirildi ve mezarlardakilere yaşam verdi!” şeklinde Diriliş heyecanını coşkuyla anlattı.

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi