28 Mart 2024 Perşembe

Dünyanın En Eski DNA’sı Tespit Edildi

Nature dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, İsviçreli bilim insanları Sibirya’da bulunan üç mamut dişinde dünyanın en eski DNA’sını keşfetti. Yaklaşık 1,2 milyon yıllık olduğu tespit edilen mamut dişlerinin Sibirya’nın soğuk ve donmuş topraklarında canlı kaldığı açıklandı.

Dünyanın en önemli hakemli bilim dergilerinden Nature’da yayınlanan araştırmaya göre, İsveç’li bilim insanları, Sibirya’da yaptıkları araştırmada dünyanın en eski DNA’sını keşfetti. Tespit edilen üç mamut dişinin yaklaşık 1,2 milyon yıllık DNA’sı tespit edildi.

Kuzey Amerika canlısı olarak bilinen mamutların atası oldukları tahmin edilen canlıların donmuş toprak sayesinde canlı kaldıkları açıklanırken İsveç’teki Paleogenetik Merkezi’nde genetikçi olarak görev yapan ve araştırmayı gerçekleştiren kişilerden biri olan Love Dalen, “Tespit edilen mamutlar 1,2 milyon yıl önce Sibirya’da yaşamış. Bilimin 420 bin yıl önce Kuzey Amerika’da tespit edilen yünlü mamutların ataları olduğunu tahmin ediyoruz” dedi.

Araştırmacılar, mamut dişleriyle ilgili çalışmalarında, bulunan azı dişlerinin iki farklı mamut türünden geldiğini bildirdi.

DAHA ÖNCE 1,7 MİLYON YILLIK PROTEİN BULUNMUŞTU

Jeolojik tarihleme yöntemiyle tespit edilen yaş bulma işleminde mamut dişlerinin proteinlerinden ziyade hala DNA’larının canlı kalmasına şaşıran ekipten Urbana-Champaign’deki Illinois Üniversitesi’nden hayvan bilimci Alfred Roca, “İki yıl önce, 1,7 milyon yıllık bir gergedan dişi tespit edilmişti. Ancak o dişte DNA kalıntılarına rastlanmamış, sadece protein örneği bulunmuştu” ifadelerini kullandı.

Şimdiye kadar tespit edilen en eski DNA olduğu açıklanan bulgulardan önce 560 bin ila 780 bin yıllık bir atın DNA’sı en eski bulgu olarak kabul ediliyordu.

‘DAHA DA GERİ GİDEBİLİRİZ’

Moleküler arkeolog ve çalışmanın yazarlarından Anders Götherström, “Henüz sınıra ulaşmadık. 2 milyon yıllık DNA’yı kolaylıkla bulabiliriz. Muhtemelen 2,6 milyon yıl kadar geriye gidebileceğimiz konusunda da ümidimiz var” açıklamasında bulundu.

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi