26 Nisan 2024 Cuma

Dünyanın En Eski Kutsal Kitap’ı Açık Artırma ile Satıldı

Dünyanın en eski İbranice Kutsal Kitap’ı ABD’de düzenlenen bir müzayedede 38 milyon dolara satıldı. Amerikalı bir diplomat tarafından alınan Kutsal Kitap’ın’in, Tel Aviv’deki Yahudi Halkı Müzesi’ne bağışlanacağı belirtildi.

Dünyanın bilinen en eski ve en eksiksiz İbranice Kutsal Kitap, açık artırmayla 38,1 milyon dolara satıldı. 4 dakika süren açık artırma, Amerika Birleşik Devletleri’nin New York kentindeki Sotheby’s Müzayede Evi’nde gerçekleşti.

“Codex Sassoon” olarak bilinen Kutsal Kitap’a en yüksek teklifi veren isim ABD’nin eski Romanya büyükelçisi ve Amerikan Yahudi Komitesi Başkanı Alfred H. Moses oldu.

Kutsal Kitap’ın İsrail’deki ANU Yahudi Halkı Müzesi’nin ABD’deki destekçileri adına satın alındığı ve aynı müzeye bağışlanacağı belirtildi.

Açık artırmayı düzenleyen Sotheby’s Müzayede Evi’ne göre Kutsal Kitap, 1929’da David Solomon Sassoon tarafından satın alındı. Kutsal Kitap’ın adı da buradan geliyor. Eski sahibi Sassoon’un tüm Kutsal Kitap’ı ezbere bildiği belirtiliyor.

38 milyon dolarlık satış fiyatı, 1994’te Bill Gates’in Leonardo da Vinci’nin el yazması esere ödediği 30 milyon 800 bin doları da geçmiş oldu.

Müzayedeci, Codex Sassoon’un hem bilimsel hem de paleografik gerekçelerle 9. yüzyılın sonlarına veya 10. yüzyılın başlarına tarihlendiğini ve Kutsal Kitap’ın neredeyse tamamını içerdiğini söyledi.

Sharon Liberman Mintz

Sotheby’s’in kıdemli uzmanı Sharon Liberman Mintz ise “İbranice kutsal kitap, yüzyıllar boyunca medeniyetin temellerini, sanat, kültür, hukuk, siyaseti nasıl etkilediğinin dönüştürücü bir tanığı” dedi.

Kutsal Kitap metnlerinin şimdiye kadar bulunan en eski kopyaları, 1947’de mağaralarda bulunan ölü deniz parşömenleriydi.

İbranice Kutsal Kitap, üç bölüme ayrılmış 24 ayrı kitap içeriyor. Bunlar; Pentateuch, Peygamberler ve Yazılar.

Yaratılış kitabıyla başlayan İbranice Kutsal Kitap, Yahudiliğin yanı sıra Hristiyanlığın da temelini oluşturuyor.

ÖLÜ DENİZ PARŞÖMENLERİ NEDİR?

“Ölü Deniz Parşömenleri” diğer adyla “Ölü Deniz Yazmaları” 20. yüzyılın en önemli arkeolojik keşiflerinden biridir. Bu yazmalar, M.Ö. birinci yüzyıldan M.S. ikinci yüzyıla değin Ölü Deniz kıyısındaki Kumran Vadisi’ne yerleşmiş olan dini bir topluluğun tarihçesini aydınlatmıştır.

Bu topluluk, Kumran Topluluğu veya Esseniler olarak bilinen, dışa kapalı Yahudi bir toplumdu. “Zadokite Belgeleri”, “Toplum Kuralları” ve “Disiplin El Kitabı” gibi yazılar, Kumran’daki günlük yaşam hakkında oldukça geniş ölçüde bilgi sahibi olunmasını sağladı. (Reuters)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi