29 Mart 2024 Cuma

Eğer Somalili Bir Hristiyansanız, İdam Cezası Alabilirsiniz!

Son yıllarda oldukça gündemde olan Kuzey Kore, Hristiyanlara yapılan baskı ve ağır işkencelerle biliniyor. Aslında aynı şeylerin yaşandığı ancak, fazla gündeme gelmeyen bir ülke daha var. O da Somali. Somali kanunlarına göre Hristiyan olmanın cezası idam.

Hristiyanlarla ilgili araştırmalar ve kar amacı gütmeyen yardımlar yapan Open Doors şirketine bağlı World Watch araştırma bölümü, Hristiyanların en çok kısıtlanıp işkence gördükleri başlıca ülkelerin bulunduğu bir rapor hazırlamıştı. Sıralamada birinci ülke olarak Kuzey Kore yer alırken Somali ise ikinci sırda yer aldı.

1990’ların başında, iç savaş ve siyasi kaos ile karşı karşıya kalan Somali’de birçok kilisenin yıkıldığı belirtiliyor. Buna ek olarak, Mesih İsa inanlısı olduğunuza dair herhangi bir iddia ile karşı karşıya kaldırsanız, kamu önünde idam ile cezalandırılma riskiniz çok yüksek olduğunun da altı çizildi.

Open Doors’dan Jonas Dembele, ‘’Somali’de Hristiyan olan insanlar oldukça zor durumlarla karşı karşıya kalıyorlar. Ülkede Hristiyan ölümlerine normal olarak bakılıyor. Özetle Somali’de Hristiyan’sanız, Hristiyan değilmişsiniz gibi davranmanız gerekiyor. Birleşmiş Milletler, Somali’deki ülke düzenini değiştirmeye yönelik çaba sarf etseler bile Hristiyan toplulukları halen baskılar ile karşı karşıya kalmaya devam ediyorlar” diye açıklamada bulundu.

Somali’de yaşayan Hristiyanlar çocuklarını inançları doğrultusunda yetiştiremiyor ve dini gelenekleri içerisinde bulunan bayramlarını kutlayamıyorlar. Ülke çapında sadece yüzde 0.2’si Somali asıllı olmayanlar yaşıyor.

Somali’nin en önemli iç problemi diktatör Siyad Berri’nin yönetimden uzaklaştırılmasından sonra ortaya çıkan siyasi istikrarsızlık ve iç çatışma olarak belirtiliyor. Ülkedeki iç savaş ve iktidar kavgasından dolayı din konusunda ortaya çıkan yasak ve yeni kanunlar 1 milyondan fazla Somalilinin komşu ülkelere sığınmasına neden oldu.(Olga Daşcinscaia)

Papa Françesko, Mülteci Krizine Değindi

Papa Françesko, Kolombiya, Panama ve Kosta Rika episkoposlarına gönderdiği mektupta, göçmenlere daha fazla pastoral yardım ve destek...

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi