29 Mart 2024 Cuma

Ekonomik Kriz, Anne Ölümlerini Artırdı

Lübnan’da ekonomik kriz şiddetini artırırken, savunmasız halk yaşam mücadelesi veriyor. 

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre, hamileliğe bağlı komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybeden kadınların sayısı üç yılda neredeyse üç katına çıktı. Rapora göre, doktorların yaklaşık yüzde 40’ı ve ebelerin yüzde 30’u ülkeyi terk etti.

UNICEF, sağlık çalışanlarının ülkeyi terk etmesinin hizmet kalitesini düşürdüğünü açıkladı. Lübnan Ulusal Anne Güvenliği Komitesi koordinatörü Faysal al-Kak, 2021’de Covid-19 virüsünün Delta varyantı nedeniyle hamile ölümlerinin büyük oranda arttığını, artışın arkasında ekonomik krizin de bulunduğunu söyledi. 

Çocuklar Risk Altında

Krizden etkilenen savunmasızlar arasında özellikle Lübnan’a kaçan Suriyeli mültecilerin olduğu açıklandı. UNICEF, mülteci çocukların üçte birinin Ekim 2021’e kadar sağlık hizmetlerine erişimi olmadığını söyledi. Ayrıca, değerlendirmeye alınan dört ilde mülteciler arasında 2020’nin ilk çeyreğinde yeni doğan ölümleri çarpıcı bir şekilde arttı. 

6 milyon nüfusa sahip Lübnan 1,5 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyor. Ekonomik sıkıntıları arasında, Lübnan hükümeti geçen hafta ülkede artan ekmek kıtlığını geçici olarak çözmek için 15 milyon dolar ödemeyi kabul etti.

UNICEF Lübnan Temsilcisi Ettie Higgins, ‘‘Aileler çoğu zaman çocukları için temel sağlık hizmetlerine erişemezken, kendini işine adamış birçok sağlık çalışanı krizin gölgesinde sağlık hizmetlerini sürdürmek için mücadele ediyor’’ ifadelerini kullandı.

UNICEF raporunda Lübnan para biriminin aşırı değer kaybetmesi nedeniyle ulaşım ve hizmet maliyetlerinin yükselmesinin, yakıt ve ilaçlara yönelik sübvansiyonların çoğunun kaldırılmasının sağlık hizmetlerini birçok kişi için karşılanamaz hale getirdiğini vurguladı. (Vatican News)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi