18 Nisan 2024 Perşembe

Ekümenik Patrik Bartholomeos: ‘‘Kilise Hayatı, Uygulamalı Bir Ekolojidir’’

Ekümenik Patrik Bartholomeos, Salı günü yayınlanan mesajında, ‘‘Ekolojik ekonomiye doğru yön değişikliği tartışılmaz bir gerekliliktir’’ dedi.

Her sene olduğu gibi bu sene de 1 Eylül’de kutlanan Dünya Yaratılışının Korunması için Dua Günü’nde Ekümenik Patrik I. Bartholomeos, Ortodoks Episkoposlarına ve inanlılara çevrenin korunması için çağrıda bulundu.

Dua Günü, başlangıçta Patrik Dimitrios tarafından 1989’da başlatılmış olup, diğer Ortodoks kiliseleri tarafından kabul edildi. Papa Françeşko, ekümenik bir jestle 2015 yılında Katolik Kilisesi’nin de 1 Eylül’de Dua Günü’nü kutlayacağını duyurdu.

Benzeri Görülmemiş Bir Tehdit

Ekümenik Patrik, ‘‘Günümüzde doğal çevrenin insanlık tarihinde daha önce hiç olmadığı kadar tehdit altında olduğu ortak bir karar. Doğal çevrenin bütünlüğünün korunması, yeryüzünün tüm sakinlerinin ortak sorumluluğudur. Bununla birlikte birçok kişi ve topluluk ekolojik bağlılıklarını göstermelerine rağmen gereken kararlar alınamadı. Doğa, sonuçsuz tartışmalara, istişarelere ve alınamayan kararlara daha fazla dayanacak mı?’’ ifadelerinde bulundu.

Ekolojik Krizde İnsanlığın Hatası

Patrik Bartholomeos, koronavirüs salgını sırasında karantina ve diğer önlemlere bağlı olarak azalan çevre kirliliğinin, ‘ekolojik krizin antropojenik doğasını’ gösterdiğini söyledi. Bu nedenle ‘ekolojik ekonomiye doğru bir yön değişikliğinin’ olması gerektiğini belirtti. Patrik Bartholomeos, ‘‘Ekonomik kararları, ekolojik sonuçlarını hesaba katmadan almamız düşünülemez’’ ifadesinde bulundu.

Çevreyi Korumada Öncü

Patrik Bartholomeos, Ekümenik Patrikhanenin çevreyi koruma alanında son yıllarda gösterdiği çabalara dikkat çekti. ‘‘Ortodoks Kilisesi’nin ekolojik kaygısı, kilise doğasının bir parçasıdır’’ diyen Bartholomeos, ‘‘Kilise yaşamı, uygulamalı bir ekolojidir. Yaratılışa özen gösterme Tanrı’ya övgü, yaratılışın yok edilmesi ise yaratıcıya karşı suçtur’’ ifadelerinde bulundu.

İman, Hristiyan Tanıklığını Güçlendirir

Ekümenik Patrik Bartholomeos, Ortodoksların çevreyi koruma geleneğinin ‘insanın doğa üzerindeki hâkimiyeti’ fikrine dayanan çağdaş kültürün belirli yönlerine karşı koruma sağladığını söyledi. Bartholomeos, ‘‘Çevre krizinin zorlukları karşısında Mesih’e iman, sadece mevcut kültürle ilgili sorunları görmemize değil, aynı zamanda çağdaş uygarlığın olanaklarını ve umutlarını da görmemize yardımcı olabilir’’ ifadelerine yer verdi.

Özellikle Ortodoks kilisesinin genç kadınlarını ve erkeklerini sadık Hristiyanlar ve çağdaş insanlar olarak yaşamın önemini anlamaya çağıran Bartholomeos, ‘‘İman, Hristiyan tanıklığını güçlendirir’’ dedi.

Ekümenik Patrik mesajını, tüm yaratılışın yararı ve her şeyin sahibi Yaratıcının yüceliği adına, Mesih benzeri işlerde verimli, hayırlı ve kutsanmış yeni bir dini yıl dileğiyle sonlandırdı. (vaticannews)

Altnözü Ortodoks Cemaati, Arşimandrit Corc Yakup’u Konuk Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Arşimandrit Jack Khalil, Samandağ’daki Hristiyanlarla Bir Araya Geldi

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Endonezya’daki Hristiyanların Durumu

Pew Araştırma Merkezi, Endonezya'daki Hristiyanların Durumunu Paylaştı Yaklaşık 275 milyonluk nüfusa sahip olan Endonezya, inanç özgürlüğünü desteklediğini iddia...

Episkopos Arsenios Dahdal’ın, Mersin Cemaati’ne Ziyareti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna'nın bereketi ile Mersin’e gelen Episkopos Arsenios Dahdal, Mersin cemaat mensupları ile bir araya geldi....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi