29 Mart 2024 Cuma

Ekümenik Patrik Bartholomeos, Amerika’da Önemli Ziyaretlerde Bulundu

Amerika Birleşik Devletleri’ne ziyarette bulunan Ekümenik Patrik Bartholomeos, bulunduğu yerlerde önemli açıklamalarda bulundu.

Patrik Bartholomeos, 27 Ekim Çarşamba günü Weirton’daki All Saints Kilisesi’nde gerçekleştirilen şükür duasının ardından Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesini ‘haksız’ ve ‘talihsiz’ bir karar olarak nitelendirdi.

Ekümenik Patrik, küçük ve büyük topluluklar, küçük ve büyük cemaatler, küçük ve büyük kiliseler olmadığını vurgulayarak, ‘‘Yunanistan’daki köylerinizde veya Kutsal İlahi Liturji’nin düzenlendiği İmroz’da bulunan en küçük kilise, yakın zamanda camiye dönüştürülen İstanbul’daki Ayasofya ile aynı büyüklükte. Yüzyıllardır ayakta kalan bu ölümsüz eser camiye dönüştürüldü. Verilen bu haksız ve talihsiz karardan dolayı üzgünüz’’ dedi.

28 Ekim Perşembe akşamı, Notre Dame Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verilen Ekümenik Patrik, çevresel sürdürülebilirlik ve COVID-19 salgını üzerine bir konuşma yaptı.

Notre Dame Başkanı Rev. John I. Jenkins, C.S.C, Patrik Bartholomeos’u memnuniyetle karşılayarak, ziyaretinin Notre Dame ailesi için olağanüstü bir onur olduğunu söyledi. Peder Jenkins, ‘‘Ekümenik Patrik, dinler arası diyaloga ve barışa bağlılığı, inanç özgürlüğünü savunması ve göçmenlere verdiği destekle dünya çapında tanınmaktadır. Patrik Bartholomeos, özellikle çevre konusundaki hikmetli sözleriyle saygı görüyor’’ dedi.

Dünya çapında 300 milyon Ortodoks Hristiyan’ın ruhani lideri olan Ekümenik Patrik, Ekim 1991’de İstanbul Ortodoks Patrikhanesi’nin 270. Başepiskoposu ve Ekümenik Patrik olarak seçildi. Görev süresi boyunca farklı mezhep ve inanç liderlerine yaptığı resmi ziyaretlerle dinler arası diyalogun yanı sıra inanç özgürlüğü, insan hakları ve çevrenin korunması üzerine teşvikte bulundu.

Ekümenik Patrik onuruna Bizans Korosu tarafından Yunanca ve İngilizce olarak ‘Yaratılış: Adem’den Kurtuluşa’ adlı bir konser verildi. Peder Jenkins, fahri doktora unvanı verirken, Patrik Hazretleri’nin, ‘Ekümenik Patrik olarak otuz yıl boyunca sadık bir Hristiyan tanığı’ olarak hizmet verdiğini söyledi. Peder Jenkins, Patrik Bartholomeos’a yönelik konuşmasında ‘‘30 yıl boyunca ekümenik tahtta hizmet ettiniz ve dünya çapındaki Ortodoks Hristiyanlar için teşvik lideri ve tüm halklar için ışık kaynağı oldunuz. Cesurca Hristiyanlar arasında birliğin sağlanması çağrısında bulundunuz. Çevrenin korunması adına peygamberlik sözlerinde bulundunuz, kuruluşları ve dini toplulukları ortak evimiz adına harekete geçmeye çağırdınız’’ dedi.

Ekümenik Patrik ise, Notre Dame öğrencileri, öğretim üyeleri ve personelinin yanı sıra Ortodoks Kilisesi’nin dini görevlilerine yönelik yaptığı konuşmada iklim değişikliği ve salgın üzerinde Kilise’nin çok önemli bir role sahip olduğunu vurguladı. Patrik, ‘‘Kilisenin bu süre zarfında öğrendiği önemli bir ders, dinin bilimle bağlantı olarak işlemesi ve hizmet etmesi gerekliliğidir. İnanç, tek başına günümüz sorunlarıyla mücadele edemez. Bununla birlikte inanç olmadan hiç kimse günümüz sorunlarının üstesinden gelemez. Tıbbi araştırmalar ve bilim, Tanrı’nın armağanlarıdır ve ‘nasıl’ sorusuna cevap verirler. İnanç ve teoloji de Tanrı’nın armağanlarıdır ve ‘neden’ sorusuna cevap verirler’’ dedi.

İnanç liderlerinin bilimsel ve akademik dünyaların yanı sıra kurumsal ve politik alanlardaki liderlerle de işbirliği yapması gerektiğini belirten Patrik, ‘‘Bu bağlılık, bize dünyanın herhangi bir doktrinsel, sosyal veya kültürel farklılıkların ötesinde birleştirdiğini hatırlatıyor. Ekümenik diyalogun gücü, kendimizin ve menfaatlerimizin ötesine açılmaktan kaynaklanır ve koruma ve merhamet dilini öğrenmek gerekir’’ dedi.

Toplantı, Notre Dame Litürjik Korosu’nun ‘Notre Dame, Annemiz’ ilahisini söylemesiyle sona erdi.

Öte yandan Amerika Rum Ortodoks Başepiskoposluğu ve Aziz Nikolas Dostları, Ekümenik Patrik Bartholomeos’u tahta çıkışının 30. yıldönümü vesilesiyle resmi olarak kabul edecek.

Patrik Bartholomeos ayrıca, 11 Eylül saldırılarında yıkılan kilisenin yerine inşa edilen Aziz Nikolas Rum Ortodoks Kilisesi ve Ulusal Tapınak’ın kapı açılış törenine de katılacak. Rum Ortodoks Kilisesi, 11 Eylül’de yıkılan tek kiliseydi. Ulusal Tapınak olarak yeniden inşa edilen yapı, dünyaca ünlü mimar Santiago Calatrava tarafından tasarlandı. Tamamlandığında, Dünya Ticaret Merkezi’nde inancın tek sembolü olarak insanları derin düşünmeye ve hatırlamaya davet edecek.

Kilisenin kubbesine yerleştirilecek olan Haç’ın kutsanması ve yükseltilmesi ile Patrik Hazretleri’nin kutsamasıyla Ulusal Tapınak’ın kapı açılış töreni 2 Kasım 2021’de gerçekleşecek. Törende Ekümenik Patrik Bartholomeos, Kadıköy Metropoliti Emmanuel, Amerika Başepiskoposu Elpidophoros, Amerika Kutsal Sinod üyeleri, Aziz Nikolas Dostları liderleri ile federal, eyalet ve yerel hükümet yetkilileri hazır bulunacak. (greekcitytimes, news.nd, doxologiainfonews)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi