19 Mart 2024 Salı

Ekümenik Patrik Bartholomeos, Kovid Döneminde Komünyon Birliği İçin Mektup Yayınladı

Ekümenik Patrik Bartholomeos, Ortodoks Kiliseleri başepiskoposlarına gönderdiği mektupta, Ekümenik Patrikhane’nin komünyonun sunulması konusunda Ortodoks Kiliseleri ile iletişimi koordine etmeyi amaçladığını açıkladı.

17 Mayıs’ta yazılan mektupta Ekümenik Patrik, koronavirüs salgını döneminde kilise hizmetlerinin cemaat olmadan gerçekleştirilmesini onayladı. Salgın döneminde Komünyon’un cemaate nasıl sunulacağı konusunda birçok görüşün dile getirildiğini belirten Patrik Bartholomeos, ‘‘Buna kayıtsız kalamayız’’ dedi.  Patrik Bartholomeos ayrıca Ortodoks Kilisesi’nin siyasi ve sağlık otoriteleri tarafından önerilen kurallara uyacağını ve inancın özüne saygı duyulması şartıyla bu şekilde davranmaya devam edeceğini söyledi. Buna ek olarak, Kutsal Komünyon’un kilise gizeminin vahyi ve deneyimi olduğunu belirterek, ‘‘Rab’bin kendisi, bize bedenini ve kanını komünyon aracılığıyla sunarak, Cennet’teki Krallığı’na davet ediyor’’ dedi.

Ekümenik Patrik Bartholomeos, yerel Ortodoks Kilisesi arasında koordinasyonu sağlamak adına, 17 Mayıs 2020’de yerel Ortodoks Kiliseleri başepiskoposlarına gönderdiği mektupta şu ifadeler yer aldı:

‘‘Koronavirüs salgını nedeniyle Kilise yaşamında ortaya çıkan koşulları acı verici bir şekilde yaşadık, her yerden yeni yerel bilgileri ve çeşitli gelişmeleri aldık. Dayanışma ve birlik ruhuyla hareket ettik. İmanlıları ve kamu yararını korumak adına bir süreliğine kilise hizmetlerinin cemaatten uzak bir şekilde gerçekleştirilmesini kabul ettik. Önceliğimiz evreni aydınlatan Babamız Tanrı’ya olan imanımızı korumaktır.

Bununla birlikte, koronavirüs salgını sırasında yetkililerin ilgisine ve liderlerin önlemlerine karşı sessiz ve yabancı kalmamız düşünülemezdi. Sağlık ve siyasi otoritelerin tavsiyelerine itaat ettik, imanımızın özüne ve merkezine ters düşmediği sürece kurallara itaat etmeye devam edeceğiz.

Kilisenin yaşamında Evanjelik ve Apostolik yorumlar herkes tarafından bilinmektedir. Kutsal Kanonlar, günlük dini uygulamalarla ve Tanrı’nın ilahi iradesiyle ayrılmaz bir kutsal gelenektir. Kilisenin bu kutsal uygulamayla ilahi Komünyon aracılığıyla dünyada yaşadığı gerçeğini görüyoruz. Rab’bin kendisi Kutsal Komünyon aracılığıyla günahsız bedenini ve kıymetli kanını sunarak, bizleri Göklerin Egemenliği’ne davet eti. Bu ruhla ve duyguyla birlikte Efendimizle iletişim kuruyoruz.

Ortaya çıkan koşullar ışığında, kardeşçe görüşlerinizi ve düşüncelerinizi dinlemek istiyoruz. Böylece Komünyonun paylaşımı üzerindeki tartışmalara pastoral yaklaşımla karşılık verebiliriz.

Bununla birlikte, hepinizi Mesih’teki sevgiyle ve kutsal öpüşle kucaklıyoruz. Tek ve ortak kadehi paylaşarak, çağlar boyunca asla susuz kalmayacağız. Amin.’’

Yunanistan Kilisesi, Komünyonda Ekümenik Patrikhanesi’yle Görüş Birliği Sağladı

Patrik Bartholomeos’un mektubuna yanıt olarak Daimi Kutsal Sinod, ‘‘Yunanistan Kilisesi, komünyonun kutsal gizeminin Kutsal Kilisemizin Kutsal Babaları tarafından teslim edilmesi nedeniyle tartışılmaz olduğunu kesin ve teolojik bir beyanda ısrar ediyor. Kutsal Komünyonun paylaşılması Kilise Babaları tarafından ve Kutsal Geleneklerimize uygun şekilde gerçekleşecektir’’ açıklamasında bulundu.

Kıbrıs Başepiskoposu II. Hrisostomos, Ekümenik Patrik Bartholomeos tarafından sunulan mektuba cevabında, ‘‘Dua ve inançla birlikte hizmet ediyoruz’’ dedi. Başpiskopos II. Hrisostomos, 2016 yılında Girit’te toplanan Ortodoks Kilisesi Kutsal ve Büyük Konseyi tarafından alınan kararlara atıfta bulunarak, tek, kutsal, Katolik ve apostolik kilisenin Üçlü Birlik imgesindeki Tanrı-insan birliğinin, komünyondaki eskatonun öncülü ve deneyimi olduğunu söyledi.

Alınan bilgilere göre, diğer kiliselerin Ortodoks başpiskoposlarının da Komünyon dağıtımında geleneksel yolu benimsedikleri belirtildi.(Orthodoxtimes)

Gazzeli Genç Kız, SAT-7’ye Konuştu

SAT-7 EKRANLARINDA SAVAŞIN SONLANDIRILMASI VE OKULA DÖNME ÇAĞRISINDA BULUNDU Gazze'de 625.000'den fazla çocuk ve genç aylardır okula gidemiyor...

Ermeni Kilisesi, Surp Krikor Lusavoriç Yortusu’nu Kutladı

Ermeni Kilisesi, İman Atası Surp Krikor Lusavoriç'in, İsa Mesih'e olan imanı uğruna Khor Virab'a (Derin Kuyu) Atılışı...

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Papaz Aleksandır Çıkırık, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Edirne'de geçen yıl 17 Mart'ta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, ölümünün...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi