29 Mart 2024 Cuma

Ekümenik Patrik Bartholomeos Vatikan’daki Dua Zirvesi’ni anlattı

İstanbul Ekümenik Patriği Bartholomeos, Papa Francis’in evsahipliğinde Vatikan’da yapılan, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile katıldığı “Ortadoğu’da barış için dua zirvesi”nin kendisi için çok duygulandırıcı olduğunu belirtti ve liderlerin beraber diktikleri zeytin ağacının meyve vermesi temenisini dile getirdi.

Anadolu Ajansı’na konuşan Patrik Bartholomeos, Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Kenan Gürsoy’un rezidansındaki kahvaltı davetine gelişi sırasında dün akşam Vatikan Bahçeleri’nde Papa’nın davetiyle düzenlenen zirvenin detaylarını Türk gazetecilere anlattı.

Papa’nın İsrailli ve Filistinli liderlerin el sıkışması münasebetiyle geldiğini anımsatan ruhani lider, “Papa hazretleri lütfedip beni davet etti. Seve seve memnuniyetle katıldım. Çünkü bu barış meselesidir. Barışı tesis etmek için Kudüs’teyken davet ettiği Vatikan’a icabet ettiler, geldiler. Dün akşam çok duygulandırıcı bir tören oldu” dedi.

Patrik Bartholomeos, Vatikan bahçelerinde Papa, Peres ve Abbas’ın güzel konuşmalar yaptığını belirterek, üç semavi dinden ilahiler okunduğunu hatırlattı. Törenin sonunda barışın evrensel boyuttaki sembolü olan zeytin ağacı dikilmesine de değinen Ekümenik Patrik, “O zeytin ağacını hep beraber diktik. İnşallah bu ağaç, meyve verir hem de barış istikametinde hele hele Ortadoğu’da arzu edilen ve zor elde edilen bir barış çalışmalarının meyve getirmesi için hepimiz dua edeceğiz ve bu çalışmalara hız vereceğiz” diye konuştu.

“Patrikhane olarak, dini bir müessese olarak her zaman barıştan yanayız, bütün dualarımızda dünyada barış duası var” diyen Patrik Bartholomeos, “Bunun içindir ki benim böyle Papa gibi yüksek şahsiyetten gelen bir davete icabet etmem çok normal sayılmalı. Benim için bir onur vesilesi oldu. Bunun içindir ki memleketimize memnun gidiyorum” ifadesini kullandı.

– “Peres ve Abbas baş başa kaldı” –

Törenin ardından liderlerin arasında neler yaşandığı sorusuna da Patrik Bartholomeos, “Bahçeden sonra içeri girdik dördümüz. Papa ve ben dışarıda kaldık. Sayın Peres ve Abbas, onlar baş başa kaldılar. Sormadık ne konuştular. Konuşmalarının başlamasından kısa süre sonra birer danışman istediler. Demek ki yardım istediler. Pek de kolay olmasa gerek. Danışmanlarını çağırdılar. Yarım saat kadar baş başa kaldılar. Ondan sonra benimle vedalaştılar” yanıtını verdi.

Siyasi arenada çözülemeyen İsrail-Filistin meselesinin dini şahsiyetlerin aracılığıyla çözülüp çözülemeyeceği yönündeki soru üzerine Patrik Bartholomeos, “Din adamları mucize yapabilir. Bütün iyi niyetli çabalar nereden gelirse gelsin kabul edilip, değerlendirilmeli. Bu sefer yüksek bir kurumdan Vatikan gibi bir kurumdan, Papa gibi bir şahsiyetten gelen bir inisiyatif, tabii ki değerlendirilmeliydi, değerlendirildi de nitekim. Ve inşallah gereken, hepimizin beklediği meyveleri getirir” şeklinde konuştu.

– Papa’nın Patrik’in elini öpmesi –

Papa’nın “kutsal topraklar” ziyaretinde kendisinin elini öptüğü anımsatılan ve bunu nasıl değerlendirdiği sorulan Bartholomeos, bunu beklemediğini söyledi. Bartholomeos, “Çok duygulandım. Bunu beklemiyordum tabii. Papa’nın mütevazı bir insan olduğunu biliyordum. Sembolik jestler yaptığını biliyordum ama tabii bu kadarını tahmin etmiyordum” dedi.

Patrik Bartholomeos, önceki papalardan 6. Pavlus’un da buna benzer bir jest yaptığını hatırlatarak, Hristiyan aleminde kiliselerin ayrılığını derinleştiren olaylardan olan Haçlı seferlerine göndermede bulundu ve şunları kaydetti:

“1975’teydi sanırım, dönemin Papası 6. Pavlus, Vatikan’da benim manevi pederim Kadıköy Metropoliti Meliton’un aniden ayaklarını öptü. Diz çöktü ve o an İstanbul Patrikhanesi’nin temsilcisi olan Meliton’un pabuçlarını öptü. Çok yankı uyandırdı böyle bir jest. Bir özür dileme manasındaydı. Biliyorsunu?????????????????????????????????????????????????z Haçlı seferleri, şark kilisesine biraz zarar verdi. Bundan ötürü özür dilemek istediler. Sembolik jest. Biz de bunu takdir ediyoruz.”

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi