29 Mart 2024 Cuma

Ekümenik Patrik Bartholomeos’un 46. Episkoposluk Yıldönümü Kutlaması

İstanbul – Rum Ortodoks Kilisesi Patriği Patrik Bartholomeos, 25 Aralık Çarşamba günü 46. Episkoposluk yıldönümünü kutladı.

Asıl adı Dimitris Arhondonis olan Patrik Bartholomeos, 1940 yılında Gökçeada’da dünyaya geldi. Ekim 1991’de Aziz Andreas tarafından kurulan kilisenin 270. Başepiskoposu seçildi.

Ekümenik Patriğin kişisel deneyimleri ve teolojik temelleri, ona ekümenik ilişkilerde ve çevresel konularda benzersiz bir bakış açısı kazandırıyor. Ekümenik Patrik, kiliseler arası uzlaşmayı sağlama için uzun yıllar boyunca yorulmadan çalıştı ve ekolojik farkındalık üzerindeki çalışmaları ona uluslararası bir ün kazandırdı. Roma Katolik Kilisesi ve Anglikan Cemaati ile uzlaşmayı sağlamak için uzun yıllar çalıştı.

The World Council of Churches (Dünya Kiliseler Konseyi)’de görev aldı. Dünya çapında, özellikle Ortadoğu ve Akdeniz’de karşılıklı sevgi ve dini hoşgörüyü teşvik etmek amacıyla Müslüman ve Yahudi liderlerle beraber sayısız uluslar arası toplantıya katıldı ve böylece dünya çapında dinler arası hoşgörünün öncüsü oldu.

Demir Perde’nin arkasında onlarca yıl süren zulümden etkilenen birçok Ortodoks ülkesine manevi destek sağlayan Bartholomeos, Arnavutluk Otosefal Kilisesi ve Estonya Otosefal Kilisesi’nin tarihi restorasyonuna başkanlık etti.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Ekümenik Patrik Bartholomeos, ilk ve orta öğrenimini Gökçeada ve İstanbul’da tamamladı. Heybeliada Ruhban Okulu’nda lisans eğitimini tamamladıktan sonra, Roma – Pontifical Oriental Institute, İsviçre – The Ecumenical Institute ve Almanya – University of Munich’de eğitimine devam etti. Doktora tezi, Kanon Hukuku alanında oldu ve Society of Canon Law of the Oriental Churches (Doğu Kiliseleri Kanon Hukuku Derneği) adlı birliğin kurucu üyelerinden biri oldu.

1961’de Diyakoz ve 1969’da Papazlık hizmetine atanan Bartholomeos, 1968-1972 yılları arasında Heybeliada Ruhban Okulu’nda Dekan Yardımcılığı görevini üstlendi. 1973 yılında Filadelfiya(Alaşehir) Metropoliti ve 1990 yılında Kalkedon(Kadıköy) Metropoliti seçildi. Ekümenik Patrik, Yunanistan, ABD, Avustralya ve Avrupa’nın birçok üniversitesinden fahri doktora ünvanı kazandı.

Türkçe, Yunanca, Latince, Grekçe, Fransızca, İtalyanca ve Almanca dillerini bilmektedir. Uluslar arası barışı ve işbirliğini sağlamak amacıyla birçok defa Yahudileri, Hristiyanları ve Müslümanları bir araya getiren Bartholomeos, UNESCO, Dünya Ekonomik Formu ve çok sayıda ulusal parlamento tarafından konuşmaya davet edildi.

Dini özgürlük ve insan haklarını geliştirme çabaları ile uluslar arası barışı ve çevreyi koruma üzerindeki çalışmalarıyla, sevginin, barışın ve uzlaşmanın havarisi konumuna gelen Ekümenik Patrik, 1997 yılında ABD Kongresi Altın Madalyası ile ödüllendirildi. (orthodoxtimes)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi