25 Nisan 2024 Perşembe

Ekümenik Patrikhane, Koronavirüs Nedeniyle Kutsal Haftayla İlgili Bazı Kararlar Aldı

Ekümenik Patrikhane’ye Facebook hesabından 9 Nisan’da bir basın duyurusu gerçekleştirildi.

Koronavirus salgını nedeniyle dünyada olağanüstü hal devam ederken; Büyük ve Kutsal Hafta ile Paskalya Bayramı nedeniyle İstanbul’daki Ekümenik Patrikhane’ye bağlı Kilise yetkilileri, 8 Nisan tarihinde bir toplantıda bir araya geldi. Aldıkları kararlar aşağıdadır:

1. Lazarus Cumartesisi gününde ve sonrasında, İstanbul Başepiskoposluğu’na bağlı başdiyosezlik bölgesinin her bir kilisesinde ve ona bağlı olan metropolitliklerde ayinler kapalı kapıların ardında, yerel kilise hiyerarşinin, her bölgedeki Patriklik temsilcisinin riyaseti ve gözetimi altında yapılacaktır.

2. Modern teknoloji, Kilise’nin pastoral çalışmasını özellikle bu zor koşullar altında kolaylaştırmaktadır. Ancak, bunun kötüye kullanılmasına izin verilemez. Bu nedenle, Kutsal Ayinlerin internet üzerinden yayınının, Ekümenik Patrikhane’ye bağlı olan her Diyosezdeki tek bir kilise tarafından yapılması tavsiye edilmektedir. Bu şekilde dini ayinlerin televizyonda yayınlanan gösterilere dönüşmesi engellenmiş olacaktır. Ekümenik Patrikhane’nin makamı tarafından televizyon yayınları ve çevrimiçi yayın sadece Fener’deki Patrikhane Kilisesi’nden yapılacak, bu ayinler Patrik Hazretleri ve Patrikhane’deki pederler kurulu tarafından yönetilecektir.

3. Yurtdışındaki Diyosezlerde ise konu hakkında hükümetlerin ve sağlık yetkililerinin aldıkları kararları ve direktifleri çerçevesinde yerel Kilise hiyerarşisi tarafından adım atılacaktır.

4. Patrikhaneye bağlı manastırlarda, kararlaştırıldığı üzere, tüm ayinler, hacıların dışarıdan katılımı olmaksızın, orada yaşayan rahipler tarafından normal şekilde kutlanacaktır.

Ekümenik Patrik ve tüm heyetindeki Kilise yetkilileri, çok güzel bir Kutsal ve Büyük Hafta diliyor ve herkesin Paskalya Bayramını kutluyor.

Fener, 8 Nisan 2020

Yazı İşleri Müdürlüğünden

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi