28 Mart 2024 Perşembe

Elazığ Palu’daki Surp Lusavoriç Kilisesi için restorasyon çalışmaları başladı

Ermenilerin Anadolu’daki 1915’ten önceki en önemli yerleşim merkezlerinden biri olan Elazığ’ın Palu ilçesindeki Surp Lusavoriç Kilisesi ayağa kaldırılıyor. Agos’tan Uygar Gültekin’in haberine göre palukilisePalu Belediyesi ve Vakıflar Genel Müdürlüğü, restorasyon için çalışmalara başladı.

1914’te nüfusu 9 bin 850 olan Palu’da, 5 bin 250 Ermeni yaşıyordu. Beş kilise ve dört okulun bulunduğu ilçedeki kiliseler, zaman içinde harabeye dönmüştü. Palu Belediye Başkanı Mehmet Sait Dağoğlu, kilise ve yakınında bulunan Ulu Cami’nin restorasyonu için uzun zamandır uğraşıyor. Dağoğlu, 1970’li yıllara kadar ayakta kalan kilisenin define avcılarının hedefi olduğunu ve kaderine terk edildiğini söyledi.

Agos’a konuşan Dağoğlu, kilisenin başına gelenleri şöyle anlattı: “Ben küçükken oraya taş atmak ibadetti. Çocukluğumuzdan öyle hatırlıyoruz. Oraya taş atınca, cennete bir adım daha yaklaşmış oluyordun. Tahrip edildi. Daha sonra, tarihe ve kültüre en ufak bir saygısı olmayan define avcılarının hedefi haline geldi. Geçmişte yaşananları biz yapmadık, yapanlar utansın.”

Patrikhane destek vermeli

“Kiliseyi boynu bükük görmek istemiyoruz” diyen Dağoğlu, kilisenin restore edilmesi için Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Avrupa’da yaşayan Palululardan destek istediklerini de söyledi. “Patrikhane biraz destek verir, biraz Avrupalı hemşerilerimiz, biraz da biz eklersek, kiliseyi el birliğiyle yeniden eski günlerine döndürebiliriz.”

Vakıflar Genel Müdürlüğü ile yapılan görüşmelerden sonra, restorasyon için çalışmalara başlandığını belirten Dağoğlu, tapu sorunun çözülmesinin ardından restorasyonun 2015 yılı içinde başlayacağını söyledi.

Kilisenin ziyarete açılmasının oldukça önemli olduğunu ve isteyenlerin de ibadet edebileceğini söyleyen Dağoğlu, “Bizim atalarımız asırlarca beraber yaşamış. İsteyen camiye gider, isteyen kiliseye. Burada bunun sıkıntısı olmaz. Sekiz asırlık bir kiliseden bahsediyoruz. Bir asırdır işlemiyor olabilir, ama 700 yıl hizmet görmüş bir kilise… İnşallah Ermeni komşularımızla Palu’da tekrar buluşuruz” diye konuştu.

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi