28 Mart 2024 Perşembe

Endonezya’da Güvenlik Güçleri ve Gönüllüler Noel’de Kiliseleri Koruyacak

Geçmişte Hristiyanlara yönelik şiddet veya saldırı vakaları göz önüne alındığında, Endonezya’nın neredeyse tüm bölgelerinde Noel ve Yeni Yıl kutlamaları yerel yönetimler, güvenlik güçleri, sivil toplum kuruluşları ve dini topluluklar için özel bir endişe kaynağı. 

2020 Noel’i salgının etkisi altında kutlanacak. Endonezya Din İşleri Bakanı Fachrul Razi, Noel’de ibadet hizmetlerinin nasıl organize edileceğini belirten resmi mektubunda Hristiyanların farklı bölgelerdeki yerel kuruluşlara bağlı kalarak ve sosyal mesafe ile kapasite koşullarına dikkat ederek Noel’i kiliselerde kutlayabileceğini belirtti. Bu nedenle, kiliselerin açılması güvenlik sorunlarını gündeme getiriyor. 

Cakarta bölgesinde kiliseleri korumak ve Noel kutlamalarının barış içinde gerçekleşmesi amacıyla Endonezya güvenlik güçlerinin 8 binden fazla üyesi (asker, polis, yerel muhafızlar) hizmet veriyor. Cakarta Bölge Polisi Halkla İlişkiler Dairesi başkanı Yusri Yunus, ‘‘Ülkenin farklı yerlerinde 361 kilise var, bu nedenle özel olarak dikkat gösterilmeli’’ ifadelerinde bulundu.

Sumatra adasındaki Bengkulu kentinde, polis il genelinde ibadethanelerin, sıkça kullanılan halka açık yerlerin ve yollarının yakınlarında askeri karakollar kurarak hazırlandı. Güvenlik hizmeti aynı zamanda dinler arası diyalogun bir işareti olarak farklı inanç mensubu gençlerin de katılımını içeriyor. Endonezya’daki en büyük sosyal gençlik örgütü olan ve 500bin üyesi bulunan ‘Anshor ve Banser’ gençlik hareketi de Noel ve Yeni Yılda kiliseleri korumayı amaçlayan güvenlik hizmetinin bir parçası olacak. Batı Cava’daki gençlik hareketinin başkanı Deni Ahmad Haidar, her yıl olduğu gibi 2020’de de Noel ve Yeni Yıl kutlamaları için ‘Ansor ve Banser’ hareketinin sivil makamlarla birlikte hareket edeceğini belirtti. 

Haidar, ‘‘Bu yıl, kutlamaların güvenli ve barış içinde gerçekleşmesi için Hristiyan kardeşlerimizin yanında yer almaya hazırız. Güvenlik güçlerinin talimatlarını bekliyoruz’’ dedi. Haidar, dini kutlamaların barış içinde geçmesinin ülkenin salgın ve aşırılık yanlısı olaylarla sınandığı bir dönemde birliği ve bütünlüğü güçlendireceğini belirtti. Ansor ve Banser hareketinin aktif bir üyesi olan Permadi Arya ise, ‘‘Bu faaliyet bizim için yıllık bir görev haline geldi ve ortak fayda, dini uyum ve sosyal dayanışma için gerçekleştirilmektedir’’ dedi. 

Bandung kentindeki St.Mikahel cemaatinden Ari Susanto, ‘‘Güvenlik güçleri ile Ansor ve Banser hareketinden dostların katkıları sayesinde Noel kutlamaları için kendimizi güvende hissediyoruz. Bu işbirliği aynı zamanda kardeşlik duygumuzu ve bir arada yaşama isteğimizi güçlendiriyor’’ dedi. 

Güvenlik önlemlerinin amacı geçmiş yıllarda yaşanan acıların yeniden yaşanmaması. 24 Aralık 2000’de Endonezya’nın çeşitli yerlerinde bir dizi bomba patladı. Benzer saldırılar 2004’te de meydana gelirken, en şiddet olanı 2018’de Doğu Java’daki birkaç kiliseye düzenlenen terör saldırısıydı. 

Yaklaşık 250 milyonluk nüfusa sahip Endonezya’da 24 milyon Hristiyan yaşamakta. (fides.org)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi