26 Nisan 2024 Cuma

Engelli Hayvanlara Kendi İmkanlarıyla Protez ve Yürüteç Yapıyor

Mardin ilinin 10 ilçesinden biri olan Derik’te yaşayan Hasan Kızıl(22), engelli hayvanlara kendi imkanlarıyla protez ve yürüteç yapıyor. Hasan Kızıl, kendi imkanlarıyla yaptığı projeleri ile şimdiye kadar tek ayaklı bir kartalı su hortumuyla, arka ayakları olmayan bir kaplumbağayı ise dolap tekerlekleriyle yürüttüğünü belirtti.

Kızıl, tekrardan yürüme fırsatı bulan hayvanlarla ilgili deneyimini şu sözlerle paylaştı: “ O anın mutluluğu tarif edilemez… Protez ya da yürüteç ilk takıldığı anda bütün ağırlık tekerleklere gidiyor ve bu sayede  engelli hayvanlar ayaklarına yeninden sahip olduklarını düşünüyorlar. İlk etapta yürümeye çekinseler de dakikalar sonra koşmaya başlıyorlar”.

Kendi İmkanlarıyla Yapıyor  

Kızıl, engelli ya da yaralı her türden hayvan için protezleri ve yürüteçleri nasıl tasarladığını şöyle anlatıyor: “ Eskiden buyana teknolojik aletlerle uğraşıyorum ve bir çok projem oldu. Eğitimimim olmamasına rağmen sadece içimden geldiği için ısıtmalı ayakkabı, güneş panelleri yaptım. Teknoloji eğilimim dışından yine küçük yaşlardan itibaren yaralı hayvanları tedavi ediyor, kliniklere ve barınaklara götürüyordum. Bugüne kadar ülke içine 200, ülke dışına ise 2 protez yolladım. Yaptığım protezleri parayla satan bir çok kişi benimle iletişime geçti ve bunu paraya dökmek istedi. Ancak bu canların yürümesinin bir bedelinin olamayacağını düşünüyorum”.

“Hangi türden hayvan olursa olsun sadece 1 hafta istiyorum, bir şekilde o hayvana faydasını dokunacak bir şeyler yapıyor ve yolluyorum. İstanbul ve Mardin’de bulunan veteriner arkadaşlarımdan da yardım alıyorum. Genellikle protezleri hiç bir şekilde yürüme şansı olmayan hayvanlar için yapıyorum. Çoğu zaman bu protezleri yapmak için eski çamaşır makinesi parçaları, alüminyum borular, bisiklet tekerlekleri ve her türlü malzemeden yararlanıyorum”.

Mühendislerin Yardımıyla Biyosensör Teknolojisi İçin Çalışmalara Başladı

Kızıl, mühendislerin yardımıyla biyosensör teknolojisini kullanarak biyonik ayaklar geliştirmek için çalışmalara başladığını belirtti. Biyosensör teknolojisi insanlar için kullanılmakta. Kızıl, bu teknoloji ile beyinde el ve ayaklara komut veren dalgaları kontrol altına alarak kafaya takılan sensör yardımı ile bu dalgaları yönlendirmeyi düşünüyor. Sensörü 4 ayağını da kullanamayan hayvanlar için kullanmak istiyor ve sensör temin edildiği taktirde hayvanlar için bir olacak.

Kızıl, son olarak bu sene üniversite sınavına hazırlandığını geçen sene kayıt yaptırmaya giderken yolda bulduğu yaralı bir kediyi veterinere götürdüğü için kayıt tarihini kaçırdığını ve bu sene gireceği sınavı kazandığı taktirde veteriner olmak istediğini belirterek sözlerini tamamladı.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi