24 Nisan 2024 Çarşamba

Episkoposlar, Dünyanın Çığlığına Yanıt Veriyor

Kuraklık, sel, kasırga ve doğal afetler, Afrika kıtasının mücadele ettiği sorunlardan bazıları. Kıtanın doğu kısmındaki (Etiyopya, Eritre, Kenya, Malavi, Tanzanya, Uganda, Sudan ve Güney Sudan, Zambiya, Cibuti ve Somali) din adamlarını bir araya getiren AMECEA, episkoposların sorunların farkına varıp yanıt vermeye karar verdiklerini bildirdi. 

Açıklama, Tanzanya’da sona eren Genel Kurul’dan sonra açıklandı. Vatikan iletişim departmanı başkanı Paolo Ruffini’nin de katıldığı toplantıda, açıklamalar sekiz maddede ifade edildi.

Kardinal Tagle: ‘‘Bütünsel Gelişim Olmadan Kardeşlik Zarar Görür’’

Açıklama, konuşmaya davet edilenler arasında olan ve ‘başkalarına karşı ilgisizliğin yaratılışlara zarar veren davranış ve uygulamalarla bir arada var olduğunu’ belirten Kardinal Luis Antonio Tagle’dan bir alıntı ile başladı. Mesaj, toplantının temelini oluşturan Laudato si’ ruhunun merkezinde yer aldı.

Sekiz maddede AMECEA episkoposları, ‘büyük ölçüde insan davranışının sonucu olan ekolojik krizin varlığını’ ve çevresel yıkım olgusunun ‘sosyo-ekonomik kalkınma için büyüyen bir tehdit oluşturduğu’ gerçeğini kabul ettiklerini bildirdi. 

İhmalkârlığa Yönelik Uygulamalar

Episkoposlar, çevreyi korumaya yönelik tüm girişimlerde sivil toplum kuruluşları ve diğer inanç toplulukları ile işbirliği yapma ve iletişimi güçlendirmek adına farkındalık kampanyası yürütme isteklerini yineledi. Bu, güçlü iletişimin, ‘ekolojik vatandaşlığın’ pekiştirilmesini teşvik edebileceğini belirten Vatikan iletişim departmanı başkanı Paolo Ruffini tarafından ele alınan bir konudur.

Mağdurların Yanında Yer Almak

Açıklama, iklim değişikliğinden etkilenen insanlarla dayanışma içinde olunması mesajıyla sona erdi. Episkoposlar, mağdurları, ‘‘Yalnız değilsiniz, dua ve dayanışma ruhu içinde yanınızdayız’’ diyerek teselli etti.

Etiyopya, Eritre, Sudan ve Güney Sudan gibi ülkelerde çatışma ve iç savaşlardan etkilenen topluluklara ve 9 Ağustos’ta Kenya’da yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçiminin özgür, adil, güvenilir ve barışçıl olması gerektiğine değinildi. (Vatican News)

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Hristiyanlar, Aşırılık Yanlısı Olarak Damgalanabilir

Christian Concern, hükümetin yayınladığı ‘aşırılık’ tanımına göre Hristiyanların aşırılık yanlısı olarak damgalanma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Aşırılık,...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde Paskalya Kermesi

Paskalya Bayramı hazırlıkları sürerken, İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde de geçtiğimiz hafta sonu “Paskalya Kermesi” düzenledi. Pazar Ayini...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi