18 Nisan 2024 Perşembe

Episkoposlardan, Şiddetin Son Bulması İçin Çağrı

Haiti Katolik Episkoposlar Konferansı (CEH), yayınladığı Doğuş Bayramı mesajında çeteleri nefret saldırılarını sona erdirmeye çağırdı. 

Haitili episkoposlar siyasi, ekonomik ve sosyal karışıklığı tetikleyen saldırıları daha önce de kınamıştı. Dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan Haiti, yıllardır ekonomik ve siyasi istikrarsızlıkla mücadele ediyor.

Devlet Başkanı Jovenel Moise’nin 7 Temmuz 2021’de öldürülmesinin ve aynı yıl yaşanan yıkıcı depremin ardından durum daha da kötüleşti. Yaşananların sonucunda çete bağlantılı cinayetler, bölge savaşları, gasp ve adam kaçırma olayları arttı. Ayrıca Haiti toplumunda önemli bir yere sahip olan Katolik Kilisesi hedef alındı. Son aylarda ise sağlık hizmetlerine ve temel ihtiyaçlara sınırlı erişimden dolayı kolera hastalığı görülmeye başlandı.

Çeteleri Tanrı’nın iradesine aykırı olan silahları bırakmaya davet eden episkoposlar, ‘‘Kardeşlerimizle savaşmak yerine, barışa, sevgiye, sağlık ve eğitim sisteminin düzenlenmesine yatırım yapmalıyız’’ dedi. Mesajda, ülkede yolsuzluğun ve şiddetin devam etmesinin temel nedeni olarak cezasızlık kültürüne değinilerek, başta yargı sistemi olmak üzere sivil kurumların yeniden inşa edilme gereği vurgulandı.

Episkoposlar ayrıca suçla mücadele edilebilmesi için güvenlik güçlerine destek verilmesini isteyerek, ‘‘Ülkede güvenliğin sağlanması, ekonomik, kültürel ve sosyal faaliyetlerin yeniden başlaması, seçimlerin demokratik ve şeffaf olarak gerçekleşmesi için gerekli koşullardan biri’’ dedi.

Zorunlu Göç

Yayınlanan mesajda ülkede yaşananların çok sayıda Haitiliyi göç etmeye zorladığı belirtildi. Dominik Cumhuriyeti’ne yasadışı yollardan giren Haitili göçmenlerin acımasızca sınır dışı edildiği veya şeker kamışı tarlalarında çalışmaya zorlandığı vurgulandı. Haitili episkoposlar, her iki ülkenin yetkililerini göçmenlere karşı duyarlı davranmaya çağırdı.

Yeni Yıla Dair Umutlar

Doğuş Bayramı yaklaşırken tüm Haitilileri karşılıklı saygı, adalet, uyum ve kardeşlik değerlerini uygulamaya çağıran episkoposlar, Doğuş Bayramı ve Yeni Yıl’ın ülkeye adalet, barış ve saygı getirmesini umduklarını dile getirdi. (Vatican News)

Altnözü Ortodoks Cemaati, Arşimandrit Corc Yakup’u Konuk Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Arşimandrit Jack Khalil, Samandağ’daki Hristiyanlarla Bir Araya Geldi

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Endonezya’daki Hristiyanların Durumu

Pew Araştırma Merkezi, Endonezya'daki Hristiyanların Durumunu Paylaştı Yaklaşık 275 milyonluk nüfusa sahip olan Endonezya, inanç özgürlüğünü desteklediğini iddia...

Episkopos Arsenios Dahdal’ın, Mersin Cemaati’ne Ziyareti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna'nın bereketi ile Mersin’e gelen Episkopos Arsenios Dahdal, Mersin cemaat mensupları ile bir araya geldi....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi