29 Mart 2024 Cuma

Episkoposlar’ın Video Dizileri, Din Özgürlüğü Haftası İçin Dua ve Eylemi Teşvik Ediyor

Amerika Birleşik Devletleri Katolik Episkoposlar Konferansı, 2018 Din Özgürlüğü Haftası için Katolikleri dini özgürlük yararına dua etmeye ve harekete geçmeye çağıran bir video dizisi yayınladı.

Philadelphia’dan Başepiskopos Charles Chaput, bir videoda, “Bizlerin herkese karşı hayırsever ve adaletli davranma vazifemiz var. Her mümkün olduğunda kamusal hayatta ortak bir zemin arayışında olma misyonumuz var.” diyor.

“Ancak inancımızı korumak ve Hristiyan olarak insan onurunu ve insan özgürlüğünün amacını anlayarak kültürümüzü şekillendirmek için hukuk ve politikada da gayretle çalışmalıyız. Bunu yapmak için din özgürlüğümüzü savunmamız gerekiyor. ”

Sekiz videoluk bir YouTube dizisi, dini özgürlüğün önemine ilişkin düşünceler sunuyor.

Videolarda, ABD Katolik Episkoposlar Konferansı’nın din özgürlüğü komitesinin üyeleri ve danışmanlarına rol veriliyor.

Her gün, farklı bir episkopos, Katolikleri, din özgürlüğünün kamusal alanın tıp, göç ve eğitim gibi unsurlarına nasıl bağlı olduğunu derinlemesine düşünmeye davet eder. Video dizisinde ele alınan diğer konular arasında Ortadoğu’da Hristiyanlara uygulanan zulüm ve bir kişinin inancını açıkça söylemesinin önemi yer alıyor.

ABD episkoposlar konferansı tarafından düzenlenen Din Özgürlüğü Haftası, bu yıl 22-29 Haziran tarihleri arasında gerçekleşiyor. Bu yılın teması “Tanrı Aşkına Başkalarına Yardım Etmek”.

Konferans web sitesinde, önerilen düşünceler, dualar ve hafta boyunca kiliselerin, ailelerin ve bireylerin takip edebilecekleri eylemlerin bir listesi yer almaktadır.

Dizinin ikinci videosunda, Başepiskopos Chaput, “dürüst olmayan konuşma dilinin dürüst olmayan siyasete yol açtığını ve dürüst olmayan siyasetin kötü kamu politikasına ve kötü hukuka yol açtığını” söyleyerek gerçeğin önemini vurguluyor. Katoliklerin gerçeği kamusal alanda savunmasını istiyor.

“Katolik vatandaşlar olarak, konuşmayı ve bir gerçek ruhuyla hareket etmeyi ve seçilmiş ve atanan liderlerimiz de dahil olmak üzere diğer insanların aynı davranışta bulunmaları konusunda ısrarcı olmayı ülkemize borçluyuz.”

Nebraska’daki Lincoln şehrinden Episkopos James Conley, Katolik eğitiminin Kilise’nin misyonunun önemli bir parçası olduğunu söylüyor.

Conley, eğitimde din özgürlüğüne duyulan ihtiyacı vurgulayarak, “Ama bizim toplumumuzda ve kültürümüzde insan şahsiyeti, hayatın onuru ve aynı zamanda Tanrı’nın bir erkekle bir kadın arasındaki evlilik için planı hakkında gerçek olduğuna inandığımız şeyleri öğretebilme özgürlüklerimizi engellemek isteyen güçler var” diyor.

Austin’den ABD episkoposlarının göçle ilgili komitesine başkanlık eden Episkopos Joe Vasquez, kilisenin göçmenlik ve mülteci yerleşimlerinde oynadığı role dikkat çekerek şu ifadeleri kullanıyor; “Kilise, hareket halindeyken insanların benzersiz ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmıştır: temel ihtiyaçların karşılanması, yeniden yerleşime yardımcı olmak, yeni gelenlerin ev sahibi ülkelerinin sisteminde yol bulmalarına yardımcı olmak için yasal hizmetler sunmak.”

Ancak, son yıllarda, Katolik kurumların göçmenlerle yaptıkları çalışmaların bir parçası olarak kürtajı kolaylaştırmayacakları için yasal zorluklarla karşı karşıya kaldıkları uyarısını yaptı.

Episkopos Vasquez, “Kilise’yi, doğmamış çocuklar ve göçmen çocuklar arasında seçim yapmak için zorlamaya çalışanlar, din özgürlüğünü baltalıyor” uyarısında bulundu.

Din özgürlüğü komitesine başkanlık eden Louisville Başepiskoposu Joseph Kurtz, izleyicilerin “din özgürlüğünü kullanmak konusunda kültürümüzde yer açmak için adımlar atmaya devam edebilmek için dua etmesini” ve “din özgürlüğünü kamusal alanda da kullanmasını” isteyerek video dizisini sonlandırıyor. (Catholic News Agency)

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi