24 Nisan 2024 Çarşamba

Episkoposun Katilleri 41 Yıl Sonra Ömür Boyu Hapisle Cezalandırıldı

Arjantin’de Pinochet Diktatörlüğü döneminde askerler tarafından öldürülen fakat, ölümü trafik kazası olarak açıklanan Episkopos Enrique Angelelli’nin katilleri ömür boyu hapis cezasına çarptırılmasının ardından episkoposun aziz ilan edilmesi için süreç başlatıldı.

Katolik Haber Ajansı Fides’in haberine göre Pinochet diktatörlüğüne karşı olan ve Pinochet aleyhine konuşmalar yapan episkopos Angelli, La Rioja Bölgesi Episkoposu olarak hizmet ediyordu. Rahip Arturo Pinto ile 4 Ağustos 1976 günü ayinden dönerken Cordoba yolu üzerinde arabalarına iki araç çarparak onları durdurdu. Rahip Pinto çarpışmada bayılırken askerler duran aracın yanına gelerek ülkenin en ünlü ve en sevilen Episkoposu olan Enrique Angelelli’nin kafasına ateş edip öldürdü. Rahip Pinto kendine geldiğinde cinayeti yetkililere bildirse de olay trafik kazası olarak kayıtlara geçirilerek kapatıldı.

Uzun yıllar kapalı kalan dosya, Papa Françesko’nun Arjantin Cizvit Topluluğu’nun lideri olduğu dönemdeki çabaları sonucu 2009 yılında yeniden açıldı. 4 Ağustos 2014 yılında yani cinayetten 38 yıl sonra görülen son duruşmada cinayetin işlenmesi için emir veren iki emekli general yargılandı. Yargılamada ikisi de ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

38 yıl sonra gelen adalet Arjantin halkını sevindirdi. Yargılamanın ardından Episkoposun cinayete kurban gitmesinin kesinleşmesinin üzerinden iki yıl geçmesi nedeniyle de Monsenyör Angelelli’nin kutsanması için dosya hazırlandı.  Kutsanma süreci Katolik Kilisesi’nde aziz ilan edilme sürecinin ilk aşaması olarak kabul ediliyor. Papa Françesko da episkoposu “şehit” olarak nitelendirmişti.

Monsenyör Enrique Angelelli, öldürülüşünün 41 yılında büyük bir kalabalığın katıldığı anma töreniyle anıldı. Törende ülkede 1976 -1983 yılları arasında askeri darbeyle yönetimi ele geçiren diktatör Pinochet döneminde öldürülen diğer kurbanlar da anıldı. (Kaynak: Fides – Telegraph/ Seyfi Genç)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi