24 Nisan 2024 Çarşamba

Ermeni Apostolik Kiliseleri Takvimine Ait Surp Ğevontyants Yortusu Kutlandı

Salı günü (18 Şubat), Türkiye Ermenileri Patriklik merkez Meryem Ana Kilisesi’nde, Ermeni Apostolik Kiliseleri takviminde bulunan Aziz Ğevonyants (Din Adamları Bayramı) yortusu, Patrik II. Sahak Maşalyan riyasetinde, patriklik makamına bağlı ruhanilerin katılımı ile, sabah duaları ve kutsal sunu ayini ile kutlandı. 

Kutsal sunu ayinini Kıdemli Peder Sarkis Kuyumcuyan gerçekleştirdi. Yardımcılıklarını Diyakonlar, kıdemli muganniler ve muganniler yaptı. İlahileri Diyakon Sevan Arapoğlu’nun orgu eşliğinde, patriklik makamına bağlı pederler seslendirdi. 

Günün vaaz sözünü Rahip Harutyun Damatyan söyledi. 

Öncelikle Aziz Ğevont Yerets’in sözlerini anarak vaazına başladı. Sonrasında Aziz Ğevont’un, Ermeni kilisesi tarihi açısından önemini vurguladı. 

“Ermeni halkının Hıristiyanlık tarihinde başlıca yeri olan, 5. Yy ortalarındaki Pers İmparatorluğu ile Ermeni Krallığı arasında geçen “Vartanants” savaşında, komutan Vartan Mamigonyan ve Rahip Ğevont Yerets’in savaş sırasındaki inançları doğrultusunda davranmaları, Ermeni halkının Hıristiyanlıklarını korumasını sağladı. Bu olaydan sonra Ermeni Apostolik kilisesi Rahip Ğevont’u Aziz ilan etti ve o tarihten sonra bayram olarak kutlanmaya başlandı.”

Daha sonra rahiplik andının ne anlama geldiğini açıkladı.

 “Kahinlik, kendi içerisinde aynı zamanda İsa Mesih’in dirilişini barındıran bir süreç. Takdis olan her din görevlisi aynı zamanda kendi hayatında dünyevi değerleri gömmüş, onun yerine ruhani değerlere yer vermiştir. 

Son olarak da Patrik Hazretlerinin önderliğinde, tüm din adamlarının Surp (Aziz) Ğevontyants (Din adamları bayramı) gününü kutlayarak vaazına son verdi. 

Komünyon (kutsal ekmek) dağıtımının ardından. Kadasetli patrik hazretleri, peder Dırtat Uzunyanı, “kıdemli” peder olarak takdis etti. Günün son İncil parçasının okunmasının ardından, Hristiyanlık uğruna şehit düşmüş ve Türkiye Ermenileri patrikliğine hizmet etmiş tüm Din adamları için Ayin-i Ruhani okundu ve Patrik Hazretlerinin kutsaması ile tören son buldu. 

Törenin ardından Patrik Hazretleri, törene katılan din adamları ile tebrikleşti ve toplu halde fotoğraf çektirdiler. 

Kilisedeki törenin ardından, Kumkapı Surp Asdvadzadzin Patriklik merkez kilisesi yönetimi tarafından, Ğazaz Artin Amira salonunda Tr. Ermenileri Kadasetli patriği II. Sahak Maşalyan ve patiklik makamına bağlı din görevlileri onuruna sevgi sofrası düzenlendi. Güzel sohbetlerle geçen yemek sonunda Patrik Hazretleri kapanış konuşmasında, günün önemine değinerek mesajlar vererek din adamlarını kutladı. Ayrıca orada hazır bulunan imanlı topluluğu da, kiliselerine biraz daha yakın olmaları hususunda öğütledi ve pederane takdisleri ile orada bulunan ve bulunamayan tüm Ermeni toplumuna bereket ve esenlik diledi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi