18 Nisan 2024 Perşembe

Ermeni Apostolik Kiliseleri Takvimine Ait Surp Vartanants Yortusu Kutlandı

Surp Vartanants yortusu ve kilisenin isim günü 20 Şubat Perşembe Surp Vartanants Ermeni Apostolik kilisesinde Kadasetli patrik II. Sahak Maşalyan riyasetinde kutsal sunu ayini ile kutlandı. 

Kutsal sunu ayinini Rahip Harutyun Damatyan gerçekleştirirken, sunaktaki yardımcılıklarını Diyakonlar Setrak Davuthan, Rober Küçükakbulut ve Armenak Kazancıyan yaptılar. 

Ayin sırasında Kilisenin din görevlisi Baş Rahip Tatul Anuşyan, kıdemli peder Krikor Damatyan, kıdemli peder Boğos Baronyan, kıdemli peder Goryun Fenerciyan, peder Zohrap Civanyan ve peder Şirvan Mürzyan da hazır bulundular. 

İlahileri, şef Adruşan Hallaçyan yönetiminde Vartanants Korosu seslendirdi. 

Patrik hazretleri vaazında özetle, Petrus’un İsa Mesih’i çok sevmesine rağmen 3 kez inkar edişi, buna rağmen İsa Mesih’in ölümden dirildikten sonra Petrus’a 3 kez ” beni seviyormusun, o halde koyunlarımı güt” sözünden yola çıkarak, sevginin daima denenmelerden geçtiğini söyledi. 

“Bu gün kutladığımız Surp Vartanants bayramı, savaşın değil sevginin kutlanmasıdır. Atalarımız, İsa Mesih’i, dinlerini, hristiyanlıklarını seviyorlardı ve bu sevgi için canlarını dahi vermeye hazırdılar. İşte sevgi budur. Hayattaki en değerli şey sevgidir. Onun kadar değerli ikinci şey özgürlüktür. İnsanlar için üçüncü önemli şey de adalettir. 

451 yılında Pers’lerin hükümdarlıkları altındaki Ermeni halkına Hristiyanlıktan vazgeçip ateşe tapmaya dönmeleri baskısı sonucu meydana gelen savaşta 300.000 kişilik Pers ordusu karşısında 60.000 kişilik Ermeni ordusu 1 gün süren savaşı kaybeder. Başkomutan Vartan ve Ermeni prensleri dahil 1036 şehit verilir. Kalanlar halkı örgütler ve 30 yıl süren gerilla savaşı başlar (451-481). Başa yeni geçen Pers kıralı hem Ermenilerden vergi ve asker toplayamadığı için hem de Roma İmp. na karşı oluşabilecek bir savaşta Ermenileri de karşısına almamak için onların özgürce Hristiyan olarak yaşamalarına karar verir. Bu olay Ermeni tarihine kaybedilerek kazanılmış bir zafer olarak geçer. Ermeni kilisesi de o tarihten itibaren (481) bu olayı kilise takvimine alarak her yıl Büyük Oruç dönemi başlangıcı olan Karnaval (Paregentan) gününden önceki salı gününü o savaşın mimarlarından Rahip Ğeyvont adına Aziz Ğeyvont ve tüm din adamları günü olarak. Perşembe gününü ise Aziz Vartanants ve tüm prensler ve sivil şehitler günü olarak kutlar. 

Peki bu savaşlara, dökülen kanlara verilen şehitlere değmiş mi? Elbette değmiş. Ermeni halkının, imanına olan sevgisi, özgürlüğü ve adaleti için değmiş. Bazı şeyler vardır ki İnsan onlarsız yaşayamaz. Günümüzde de bizler için değerli şeylerimiz var. Dinimiz, imanımız, dilimiz, milletimiz, okullarımız, kurumlarımız, bizler de hala bu savaşı vermeye devam ediyoruz, bu sevdiklerimiz üzerine gelindiğinde, onları korumak için. Bugün Vartanants bayramı, bizler de bayram sevinci ile yaşamalıyız bu günü. Vartanants bize diyor ki, azim varsa umut da var. O halde bizler atalarımızın uğruna can verdikleri değerleri korumaya devam edelim.”

Vaazın ardından “Hayrabedagan Mağtank” (pederane dilek) töreni ile tüm dünya Apostolik Ermenileri Katolikosu II. Karekin anıldı. Ayrıca Vartanants yortusuna özel dualar okundu. Sonrasında komünyon (kutsal ekmek) dağıtımına geçildi ve tören patrik hazretlerinin kutsaması ile son buldu. 

Altnözü Ortodoks Cemaati, Arşimandrit Corc Yakup’u Konuk Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Arşimandrit Jack Khalil, Samandağ’daki Hristiyanlarla Bir Araya Geldi

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Endonezya’daki Hristiyanların Durumu

Pew Araştırma Merkezi, Endonezya'daki Hristiyanların Durumunu Paylaştı Yaklaşık 275 milyonluk nüfusa sahip olan Endonezya, inanç özgürlüğünü desteklediğini iddia...

Episkopos Arsenios Dahdal’ın, Mersin Cemaati’ne Ziyareti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna'nın bereketi ile Mersin’e gelen Episkopos Arsenios Dahdal, Mersin cemaat mensupları ile bir araya geldi....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi