24 Nisan 2024 Çarşamba

Ermeni Apostolik Kiliseleri’nde, Diriliş Yortusu’nun Son Pazar’ı

Ermeni Apostolik Kiliseleri, 22 Mayıs Pazar günü, Diriliş Yortusu haftalarının son Pazar’ını kutladı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II. Yeşilköy Surp Istepannos Kilisesi’ndeki Kutsal Sunu Ayini’ne (Surp Badarak) riyaset etti. 


Kilisenin din görevlisi Kıdemli Peder Goryun Fenerciyan eli ile sunulan Kutsal Sunu Ayini’ne kilisenin diyakos, kıdemli okuyucu ve okuyucuları Rab’bin sofrasına hizmet ettiler. 

Surp Istepannos Kilisesi vakfı başkanı Habib Özfuruncu ve yöneticileri yanı sıra kalabalık inanlıların da hazır bulunduğu ayinde ilahileri, Kilise’nin Sahak Bartev korosu üyeleri seslendirdiler. 


Kutsal Sunu Ayini’nin ardından Patrik Hazretleri, Ermenice ve Türkçe vaaz verdi. Türkçe vaazından bazı bölümler şöyle;

Diriliş yoktan var oluş değil. Diriliş, olan bir şeyin uyanmasıdır, ayağa kalkmasıdır. Kıyam etmek, ayağa kalkmak. Dirilmek hayatın yenilenmesidir. Bu anlamda bizim için düşünmemiz gereken şeylerden en önemlisi, nasıl biz yenilenebiliriz? Bu Diriliş’in gücünden biz nasıl faydalanabiliriz? Dirilmiş olan İsa Mesih, “Diriliş ve Yaşam Benim” derken bunu sadece ölümden sonrası için değil, ölümden öncesi için de yani bugün için, bu zamanlar için, şimdi için de söylüyor. İsa Mesih bize aynı sözü verdi. Bizi değiştirme, yenileme, yeni insanlar yapma, bizi tamamlama sözünü verdi. Ama bunun için bizim içimizdeki o engellerin kalkması gerekir çünkü biz özgürüz ve Tanrı bizim özgürlüğümüze engel olmaz. Tanrı bizde değişimi 2 şekilde gerçekleştirir. Bir tanesi, sözlerini bizim içimize koyarak çünkü sözler de bir tohumdur, ikincisi de Kutsal Ruhunu bize vererek. Bu içimizde değişimi sağlar. Tanrı’nın Ruhu içimize giriyor ve bize ekstra gücü sağlıyor. Bizim yapamadığımızı O içimizden gerçekleştiriyor. Böylece Tanrı’nın sözleri bizde yeni bir anlayış açıyor ve Tanrı’nın Ruhu da bize gereksindiğimiz o dönüşüm ruhunu veriyor ve biz değişiyoruz. Şimdiden imanlı ol, eğer imanlıyım diyorsan şimdiden dört elle sarıl, şimdiden kendini geliştir iman yollarında, şimdiden tanı Kutsal Kitabını, İncil’ini. Haç takıyorsun iyi güzel ama o Haç’ın ne anlama geldiğini anla. Sana inancınla ilgili soru sorulduğunda ağzın üç beş laf etsin. Çocuklarına, torunlarına Hristiyanlıktan söz et, önemli şeyler bunlar. Bizim sadece bu dünyadaki değil, ebedi hayatımızın kaderini belirleyecek olan tavırlar. Lütfen üşengeçlikten vaz geçelim, eskiyi bir tarafa bırakalım, Ruhun yeniliğinde yürüyelim, Tanrı’nın Ruhuna açılalım. Rab hepinizi bereketlesin.

Vaazların ardından tüm Rab’de uyuyanlar için Ayin-i Ruhani (Hokehankisd) duaları okundu. Sonrasında Patrik Hazretleri’nin kutsaması ve hep birlikte söylenen Rab’bin duası ile tören son buldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi