24 Nisan 2024 Çarşamba

Ermeni Apostolik Kiliselerinde ”Yeşil Pazar” Haftası

Türkiye Ermenileri Patrikliğinin, salgın önlemleri kapsamında aldığı, kiliselerde her türlü tören icrasının askıya alınması kararının ardından, hafta içi bir gün Surp Badarak (Kutsal Sunu Ayini) ve Hokehankist (Ayin-i Ruhani) duaları, halka kapalı olarak gerçekleşiyor. Törenler, Pazar günü patrikliğin Facebook sayfasından yayınlanıyor. Ardından canlı yayın ile Kadasetli Patrik Sahak II, Ermenice ve Türkçe vaazlar veriyor.

Galata Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’nde, 15 Nisan Perşembe günü, Kıdemli Peder Antreas Hagopyan eli ile Surp Badarak gerçekleşti. Patrikliğin Ruhani eğitim alanları, Rab’bin sofrasına hizmet ettiler. İlahileri, Patriklik Armaş korosu üyeleri seslendirdi. Ayin sonunda tüm Rab’de uyuyanlar için Hokehankist duaları okundu.

Patrikliğin Facebook sayfasından 18 Nisan Pazar günü, yayınlanan bu törenin ardından Patrik Sahak II, Ermenice ve Türkçe, Diriliş Yortusu süreci ve Gananç Giragi haftası üzerine vaazlar verdi.

”Sevgi, Bozulmuş Olanı Düzeltir. Sevgi Diriliş’in Gücüdür”

Patrik Sahak II, Türkçe vaazına başlarken, Ermeni kilise takvimindeki bu haftaların, nasıl verildiğini ve anlamını açıkladı. Daha sonra Matta 28:5-7 ve Yuhanna 21:1-14 ayetlerini okuyarak, yorumladı. Öğrencilerinin, Getsemani bahçesinde İsa Mesih’i terk edişleri ve Petrus’un O’nu üç kez inkar edişi. Bu sebeplerden dolayı öğrencilerinin, İsa Mesih’e karşı bir utanış içinde oldukları ve İsa Mesih’in de öğrencilerini bu duygularından arındırmak, onlarla barışmak için, ölümden dirildikten sonra onlara görünmesi üzerine konuştu. Türkçe vaazından bazı başlıklar şöyle;

”Petrus pişmandı, ama yüreğinde pişman olması yetmez, diliyle söylemesi lazım insanın. O pişmanlığı İsa görüyordu, Petrus’un yüreğinde, tedavi edilmeliydi Petrus.

İsa ile normal ilişki. İsa ile yapılmış antlaşma ve bizim ona sadık kalmamız, elimizden gelen çabayla günahtan uzak durmamız, bizi yeniler, yeni bir kimlik verir, bizi yeni yaratık yapar, biz Tanrı’dan doğarız. İsa’nın görkemi bize geçer. Ve her günahtan sonra bizdeki o görkemin azaldığını görürüz.

Vaftizimizde bize geçen o Tanrısal ışık, o parlaklık, o nur azalır. Onun için günah, şaka değildir. Günah bağışlanır, ama her günah bizi geri düşürür ve yeniden başlamamız gerekir.

Biz, Mesih’le beraber yürüdüğümüzde, çünkü <Yol, yaşam ve gerçek benim> dedi, bir yokuş yukarıya, Kutsiyete doğru bir yol alırız. Her günah, onunla bağımızı keser ve biz tekrar geri döneriz. Tekrar Kutsallık yolunu yürümemiz gerekir, çünkü Kutsallık olmadan biz asla tepeye varamayız. Tanrı diyor < Ben Kutsalım, siz de Kutsal olacaksınız.>

Sevgili kardeşim bilmiyorum senin hangi kötü alışkanlığın var, senin vicdanını rahatsız eden bir şey var ki, seni Tanrı’dan koparıyor, sönük bir imanlı hayatı yaşıyorsun, bunun ilacı, kendinden çok Mesih’i sevmekle gerçekleşecek.

Sevgi sadece soyut bir duygu değildir. Sevgi beni eyleme iten güç. Evrendeki en büyük güç. Hakiki sevgi varsa orada yapılmayacak hiç bir fedakarlık yoktur.

Çok fazla söze gerek yok, Tanrı’yı seviyorsak biz, O’nun emirlerini, sözlerini tutacağız. O’nun en büyük emri; Sevgidir. Kardeşleri, insanları seveceğiz ve elimizden geleni yapacağız. Bu Tanrı ile ilişkimizin düzelmesinin yegane yoludur.

Sevgi, bozulmuş olanı düzeltir.

İnsanın Tanrı ile macerası ilginç. Hepimizin farklı farklı macerası var. Elbette İncil diyor ki; Kurtuluş zamanı şimdi, Tanrı ile barışma zamanı şimdi, makbul zaman şimdi. Çünkü yarın bizim değil. Keşke bütün gençler, yaşlanma şansına sahip olsalar. Ama yaşlılık hepimiz için bir potansiyel, bir olasılık. Onun için Tanrı ile şimdi barışmamız lazım.

Sevgi Diriliş’in gücüdür gerçekten…

Sevgide kalın, sevgide çoğalın, Diriliş ruhu hepinizi tazelesin. Amen.

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde Paskalya Kermesi

Paskalya Bayramı hazırlıkları sürerken, İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde de geçtiğimiz hafta sonu “Paskalya Kermesi” düzenledi. Pazar Ayini...

Episkopos Kayyal, Pazar Vaazında: “Liderlik ve Şöhret Kilisede Değer Görmez”

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile İskenderun’da bulunan Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhanesi...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Çocukları da Unutmadı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde gerçekleştirilen Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal, İskenderunlu Gençlerle Kahvaltıda Buluştu

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi