fbpx
16 Mayıs 2024 Perşembe

Ermeni Apostolik Kiliseleri’nin Aziz Vartanants Yortusu

Ermeni Apostolik Kiliseleri takvimine ait Surp Vartanants (Aziz Vartanants) Yortusu, Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II riyasetindeki törenle kutlandı. 

Feriköy Surp Vartanants Kilisesi’nde, 08 Şubat Perşembe günü, Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II riyasetindeki (Surp Badarak) Kutsal Sunu Ayini ile Surp Vartanants yortusu kutlandı. 

Kilisenin din görevlisi Şirvan Mürzyan eli ile sunulan Kutsal Sunu Ayini’ni kilisenin diyakos, kıdemli okuyucu ve okuyucuları Rab’bin Sofrası’na hizmet ettiler. 

Kutsal Sunu, Khorurt Khorin ilahisi ile başladı. Peder Şirvan tövbesini Kıdemli Peder Sarkis Kuyumcuyan’a ettikten sonra sunağa çıktı. Günün İncil okuma parçasını Diyakos Armenak Kazancıyan okudu daha sonra Kilisenin Baş Diyakosu Setrak Davuthan Kutsal Kase’yi getirdi. 

Rahip Hovagim Seropyan, Patrik yardımcılığı görevine yeni atanan Rahip Kasbar Garabedyan, Kıdemli Peder Kevork Çınaryan, Kıdemli Peder Sarkis Kuyumcuyan, Kıdemli Peder Goryun Fenerciyan, Feriköy Kilisesi Vakfı başkanı Manuk Öğer, Feriköy Merametçiyan okulu kurucu temsilcisi Nuran Palakoğlu ve inanlıların da hazır bulunduğu ayinde ilahileri Vartanants Korosu üyeleri Lusi Kahvecioğlu’nun orgu eşliğinde seslendirdiler. 

Kutsal Sunu sırasında toplu tövbeyi Rahip Hovagim yaptırdı. Sonrasında Rab’bin duası okundu ve Komünyon (Hağortutyun) dağıtımına geçildi.

Kutsal Sunu ayininin ardından Patrik Sahak II, Ermenice vaaz verdi. Vaazında özetle Vartanants savaşının tarihinden ve yortuya dönüşümünden söz etti. Her bir İmanlının Tanrı yolunda ve Tanrı’ya İmanı uğrunda birer savaşçı olması gerektiğini belirtti. 

Vaazın ardından tüm dünya Apostolik Ermenileri Katolikos’u Karekin II’nin isim günü kutlamalarında “Hraşapar” duaları söylendi, İncil okuma parçasını Rahip Kasbar okudu. Ardından Patrik Sahak II’nin okuduğu Pederane Dilek töreni anlamına gelen “Hayrabedagan Mağtank” töreni ile tüm dünya Apostolik Ermenileri Katolikosu Karekin II. anıldı. 

Daha sonra Surp Vartan Mamigonyan ve Vartanants savaşında şehit düşenler başta olmak üzere tüm Rab’de uyuyanlar için “Hokehankisd” (Ayin-i Ruhani) duaları okundu. İncil okuma parçasını ise Rahip Hovagim okudu. Patrik Sahak II’nin “Bahbaniç” duasını söylemesinin ardından kortej halinde Kilise bahçesine çıkılırken İnanlılar Patrik Sahak II tarafından kutsandı. Dışarda söylenen ilahiden sonra Patrik, çocuklar tarafından çevrelendi ve hep birlikte söylenen Rab’bin Duası ile tören son buldu.

Vartanants Yortusu
451 yılında Pers’lerin hükümdarlıkları altındaki Ermeni halkına Hristiyanlıktan vazgeçip ateşe tapmaya dönmeleri baskısı sonucu meydana gelen savaşta 300.000 kişilik Pers ordusu karşısında 60.000 kişilik Ermeni ordusu 1 gün süren savaşı kaybeder. Başkomutan Vartan Mamigonyan ve Ermeni prensleri dahil 1036 şehit verilir. Kalanlar halkı örgütler ve 30 yıl süren gerilla savaşı başlar (451-481). Başa yeni geçen Pers kıralı hem Ermenilerden vergi ve asker toplayamadığı için hem de Roma İmp. na karşı oluşabilecek bir savaşta Ermenileri de karşısına almamak için onların özgürce Hristiyan olarak yaşamalarına karar verir. Bu olay Ermeni tarihine kaybedilerek kazanılmış bir zafer olarak geçer. Ermeni kilisesi de o tarihten itibaren (481) bu olayı kilise takvimine alarak her yıl Büyük Oruç dönemi başlangıcı olan Karnaval (Paregentan) gününden önceki salı gününü o savaşın mimarlarından Rahip Ğevont adına Aziz Ğevont ve tüm din adamları günü olarak. Perşembe gününü ise Aziz Vartanants ve tüm prensler ve sivil şehitler günü olarak kutlar. 

Vatikan, İklim Değişikliği Tartışmalarına Ev Sahipliği Yapıyor

Avrupa Birliği'nin finanse ettiği Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), Nisan ayında deniz yüzeyi sıcaklıklarının rekor seviyeye ulaştığını...

BM Uyardı: “Gazze’de Tüm İnsani Yardımlar Durabilir”

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin (OCHA) Gazze'de görev yapan sözcüsü Olga Cherevko, Gazze'ye istikrarlı yakıt...

Selin Vurduğu Brezilya’da Kiliseler Kapılarını Açtı

Brezilya’nın güneyinde 148 kişinin hayatını kaybettiği ve yaklaşık 537 bin kişinin yerinden edildiği felaketin ardından kiliseler kapılarını...

Brezilya’da Sel Felaketi: Ölü Sayısı 148’e Yükseldi

Brezilya'nın güneyindeki Rio Grande do Sul eyaletinde iki haftadır etkili olan yağışların neden olduğu sellerde, can ve...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi