20 Nisan 2024 Cumartesi

Ermeni Apostolik Kiliseleri’nin Aziz Vartanants Yortusu

Ermeni Apostolik Kiliseleri takvimine ait Surp Vartanants (Aziz Vartanants) Yortusu, Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II riyasetindeki törenle kutlandı. 

16 Şubat 2022 Perşembe günü, Feriköy Surp Vartanants Kilisesi’nde, Patrik Sahak II riyasetindeki Surp Badarak (Kutsal Sunu Ayini) ile Surp Vartanants Yortusu kutlandı. 

Kilisenin din görevlisi Şirvan Mürzyan eli ile sunulan Surp Badarak’ta kilisenin diyakos, kıdemli okuyucu ve okuyucuları Rab’bin sofrasına hizmet ettiler. Diyakos Armenak Kazancıyan Günün İncil okuma parçasını okudu ve Kutsal Kase’yi getirdi. 

Başrahip Zakeos Ohanyan, Rahip Hovagim Seropyan, Patrik vekili kıdemli Peder Krikor Damadyan, kıdemli Peder Antreas Hagopyan, Kıdemli Peder Kevork Çınaryan, Peder Zohrab Civanyan, Feriköy Kilisesi Vakfı başkanı Manuk Öğer, yönetim kurulu üyeleri ve inanlıların da hazır bulunduğu ayinde ilahileri Vartanants Korosu üyeleri şefleri Sibil Arsenyan yönetiminde seslendirdiler. 

Surp Badarak sırasında toplu tövbeyi Başrahip Zakeos Ohanyan yaptırdı. Komünyon (Hağortutyun) dağıtımı ve Surp Badarak’ın ardından Patrik Hazretleri Ermenice vaaz verdi. 

Vaazın ardından Patrik Hazretleri, ressam Hagop Akçelyan’ın Surp Vartanants Kilisesi Horanı için çizip hediye ettiği “Sırpanıgar”ı mesh etti ve kutsadı. Sonrasında tüm dünya Apostolik Ermenileri Katolikos’u Karekin II’nin isim günü kutlamalarında “Hraşapar” duaları söylendi ardından “Hayrabedagan Mağtank” (pederane dilek) töreni ile tüm dünya Apostolik Ermenileri Katolikosu Karekin II. anıldı. Daha sonra Surp Vartan Mamigonyan ve Vartanants savaşında şehit düşenler başta olmak üzere tüm Rab’de uyuyanlar için Ayin-i Ruhani (Hokehankisd) duaları okundu. 


Patrik Sahak II’nin kutsaması ve hep birlikte söylenen Rab’bin Duası’nın ardından kortej halinde Kilise’den çıkıldı dışarda söylenen ilahi ile tören son buldu. 

Vartanants Yortusu

451 yılında Pers’lerin hükümdarlıkları altındaki Ermeni halkına Hristiyanlıktan vazgeçip ateşe tapmaya dönmeleri baskısı sonucu meydana gelen savaşta 300.000 kişilik Pers ordusu karşısında 60.000 kişilik Ermeni ordusu 1 gün süren savaşı kaybeder. Başkomutan Vartan Mamigonyan ve Ermeni prensleri dahil 1036 şehit verilir. Kalanlar halkı örgütler ve 30 yıl süren gerilla savaşı başlar (451-481). Başa yeni geçen Pers kıralı hem Ermenilerden vergi ve asker toplayamadığı için hem de Roma İmp. na karşı oluşabilecek bir savaşta Ermenileri de karşısına almamak için onların özgürce Hristiyan olarak yaşamalarına karar verir. Bu olay Ermeni tarihine kaybedilerek kazanılmış bir zafer olarak geçer. Ermeni kilisesi de o tarihten itibaren (481) bu olayı kilise takvimine alarak her yıl Büyük Oruç dönemi başlangıcı olan Karnaval (Paregentan) gününden önceki salı gününü o savaşın mimarlarından Rahip Ğevont adına Aziz Ğevont ve tüm din adamları günü olarak. Perşembe gününü ise Aziz Vartanants ve tüm prensler ve sivil şehitler günü olarak kutlar. 

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi