20 Nisan 2024 Cumartesi

Ermeni Apostolik Kilisesi ‘Azize Santuht’ Yortusunu Kutladı

Ermeni Apostolik Kilisesi, Surp Santuht (Azize Santuht) Yortusunu kutladı. Ayrıca, Pandemi döneminde başlayan Kutsal Sunu ayinlerinin canlı yayınına ve Kadasetli Patrik Sahak II’nin vaaz yayınlarına devam edildi. 

25 Temmuz Cumartesi günü, Ermeni Apostolik Kilisesi, Surp Santuht yortusunu kutladı. Rumeli Hisarı Surp Santuht Kilisesi’ndeki Kutsal Sunu ayinini Peder Natan Arapyan gerçekleştirirken, ayine Ruhani Kurul Başkanı Başrahip Tatul Anuşyan Riyaset etti ve vaaz verdi. 

Ermeni Halkının Hristiyanlık yolundaki ilk kadın şehidi Azize Santuht;

Aziz Tateos ve Azize Santuht Ermeni Apostolik Kilisesi’nin en önemli azizlerindendir. Ermenilerin aydınlanma hikayesi onların isimleriyle özdeşleşmiştir. 

İsa Mesih’in göğe yükselmesinden sonra Rabb’in “Gidin, bütün ulusları öğrencilerim olarak yetiştirin; onları Baba, Oğul ve Kutsal Ruh’un adıyla vaftiz edin.” (Matta 28:19) öğretisi üzerine Tateos önce Urfa’ya gider ve Tanrı’nın sözünü vaaz eder. Birçok mucizelerin yanısıra Kral Apkar’ı da iyileştirir. Daha sonra kendi yerine birini görevlendirerek Ermeni Krallığı’na bağlı yerleşimlere gider, vaaz eder birçok putperesti imana getirir ve Ermeni Apostolik Kilisesini kurar. 

Daha sonra Ardaz Kazası’na giden Aziz Tateos,  Ermeni Krallığına girer ve Kral Sanadrug’un kızı Santuht’u da imana getirir. Bütün bu olanları öğrenen Kral, kızına eski inancına dönmesini telkin eder, ancak sonuç alamaz. 

Çok sinirlenen Kral hem Aziz Tateos’u hem de kızı Santuht’u zindana attırır ve korkunç işkencelere tabi tutar. Kral, kızını bir yönetici vasıtasıyla ikna etmeye çalışsa da başarılı olamaz. Ancak yönetici imana gelir. Sonunda Kralın emriyle Aziz Tateos ve Azize Santuht Şavarşavan’daki yazlık konutta şehit edilirler.

Ermeni Kilisesi Elçi Aziz Tateos’un anısını sene içinde iki kez kutlar, ilki Aziz Partoğomeos sonraki ise Azize Santuht ile kutlanır.

26 Temmuz Pazar günü ise Türkiye  Ermeni Patrikliği’nin Facebook sayfasından yayınlanan ve hafta içi gerçekleşen kutsal sunu ayinini ise Rahip Harutyun Damatyan gerçekleştirdi. Ardından Türkiye Ermeni Patriği Kadasetli Sahak II, Azize Santuht yortusunu da içeren Ermenice ve Türkçe vaazını verdi. 

Ayrıca yine Pazar günü Kınalıada Surp Krikor Lusavoriç kilisesindeki ayini de gerçekleştiren Rahip Damatyan, ayin bitiminde günün vaazını da verdi. Pandemi nedeni ile alınan önlemlerden dolayı, önceki yıllara nazaran kilisedeki imanlı sayısının azlığı göze çarpsa da, kilise yönetimi tarafından alınan önlemlere eksiksiz uyuldu.

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi