20 Nisan 2024 Cumartesi

Ermeni Apostolik Kilisesi, Büyük Oruç Dönemine Başladı

Türkiye Ermeni Apostolik Kilisesi, Paregentan (Karnaval) ayini ile sunak perdelerini kapattı ve Paskalya gününe kadar 7 hafta sürecek Büyük Oruç dönemine girdi. 

23 Şubat Pazar günü, Din görevlisi bulunan kiliselerde yapılan kutsal sunu ayini ile Paregentan (Karnaval)’ı kutlayan Ermeni Apostolik kilisesi 12 Nisan Paskalya gününe kadar sürecek olan Büyük Oruç dönemine girdi. 

Feriköy Surp Vartanants Ermeni Apostolik Kilisesi’ndeki ayine ise Kadasetli Patrik II. Sahak Maşalyan riyaset etti. Törende aynı zamanda kilisenin ve kilise korosunun da isim günü kutlandı. 

Sabah, kilisenin din görevlisi Baş Rahip Tatul Anuşyan riyasetinde yapılan sabah dualarının ardından, kutsal sunu ayini başladı. Patrik hazretleri Riyasetindeki törende, Kutsal Sunu ayinini kıdemli peder Boğos Baronyan sundu. Sunaktaki yardımcılıklarını Diyakonlar Setrak Davuthan, Sayat Çınaryan, Armenak Kazancıyan yaptılar. İlahileri, Şefleri Adruşan Hallaçyan yönetimindeki Vartanants Korosu seslendirdi. 

Patrik II.Sahak, vaazında özetle şöyle dedi :

İnsan yaşamı boyunca mutluluğu arar ve iyi veya kötü her ne yaparsa, mutlu olmak için yapar. Yüreğimizde, mutlu olmak için bir çağrı var. Mutlu olmaya mahkümuz çünkü aksi olursa içimizi acıtır. Tanrı İnsanı cenette yarattı ve İnsanın genetik yapısı cenneti arar daima, ancak orada mutlu olur. Bu yüzden yaşadığı tüm güzellikler aslında insan için cennetten bir parçadır. Aslolan şudur ki o cenneti bulup mutlu olmak için bazen doğru yolu bulamıyoruz. Bilge Süleyman’ın dediği gibi “bazı yollar var ki insanı ölüme götürür”.

Oysa Tanrı’nın sözü bizi daima doğru yola götürür. Bizi yaratan Tanrı Kutsal Kitabı, sözlerini yolladı. Nasıl en güzel ve doğruyu yaşarız bize bu yolla öğretti. Bazen okuruz ve işimize gelmez farklı yollar seçeriz. Ama Tanrı’nın sözü asla yanılmaz. Daima yanılan biz oluruz. Sonradan anlar Tanrı’nın önüne gelir ve doğru olduğunu söyleriz veya o yanlışlarda kaybolur gideriz. Hayat çok kıymetli ve sadece 1 kez yaşanabilir. Eğer hayatı kaçırırsanız bir daha yakalayamazsınız. Öyle ki hayatımızı Tanrı’nın iradesine göre yaşayıp, mutlu olmalıyız. Mutluluk için araştırma yapan insanlar şu sırrı bulmuş, mutluluk azla yetinmeyi bilmektir. Bazen hayatımızda o kadar boş şeylerin peşinde koşar ve daha fazlasını isteriz ki, bir bakarız yaşamayı unutmuşuz. 

Bizler Tanrı’nın sözlerinde mutluluğun sırlarını bulup, keşfetmeliyiz. Bazen almak değil vermek mutlu eder insanı, o halde vermeliyiz. 

Örneğin, Bu oruç döneminde, oruç tutun kilolarınızdan kurtulun mutlu olun. Dünyevi işlerden biraz uzaklaşıp, kiliselere gidin, Tanrı sözü okuyun, dinleyin. Oruç tutanlar bilir, dualarla oruç açma saati en mutlu anlarıdır onların. Tanrı bize bu cennet dünyayı verdi. İnsanlar önce dünyayı cehenneme çeviriyor, sonra cenneti arıyor. Oysa cennetin ilk durağı kalbimizin içinde. Tanrı bunu içimize doğuştan koydu. Bize Esenlik verdi. Eğer içimizdeki esenliği dışarı çıkarıp, yaşayamazsak asla mutlu olamayız. İçimizdeki Tanrı’nın varlığı en büyük mutluluk olmalı bizim için. 

Bu Paregentan (Karnaval) günü aynı zamanda, bu kilisenin ve korosunun isim günü, bu vesileyle onları da kutlarım. 

Hayat güzel, mutlu olmak güzel, o halde Tanrı’ya ellerimizi kaldırıp dua edelim, bize yol göstersin ve öğretsin nasıl daha güzel ve mutlu olabiliriz, esenliği bulabiliriz yaşamımızda. Dua edelim.

Vaazın ardından Komünyon (Kutsal Ekmek) dağıtıldı. Sonrasında, Vartanants kilisesinde hizmet etmiş ve vefat etmiş tüm din görevlileri, diyakonlar, muganniler, koro şeflerinin isimleri okunarak, ayin-i ruhani duaları okundu. 

Kadasetli Patrik II. Sahak Maşalyan’ın son kutsaması ile tören son buldu. 

Ardından kilise salonuna geçildi, tüm katılanlarla Paregentan (Karnaval) kutlaması yapıldı. Buradaki kutlama da Patrik hazretlerinin yemek duası ile başladı. 

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi