29 Mart 2024 Cuma

Ermeni Apostolik Kilisesi, Surp Hagop Yortusunu Kutladı

Ermeni Apostolik Kilisesi, kilise takvimine göre bu hafta sonu 12 Aralık Cumartesi günü Surp Hagop yortusunu kutladı. 10 Aralık Perşembe günü Galata Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’nde gerçekleşen Kutsal Sunu ayini, Patrikliğin Facebook sayfasında 13 Aralık Pazar günü yayınlandı.

Türkiye Ermenileri Kadasetli Patriği Sahak II, Ermenice ve Türkçe vaaz verdi. Perşembe günü Peder Zohrab Civanyan eli ile gerçekleşen Kutsal Sunu ayininde, kilise diyakos ve okuyucuları da Rabbin sofrasına hizmet ettiler.

Peder Şirvan Mürzyan ve Peder Natan Arabyan’ın da hazır bulunduğu törende İlahileri, Edvin Galipoğlu, Hovsep Kuyumcuyan, Artür Bağdasaryan ve Sercan Gazeroğlu seslendirdiler.

Tören sonunda Rab’de uyuyanlar için Hokehankist (Ayin-i Ruhani) duaları okundu. Canlı olarak yayınlanan vaazlarda ise Patrik Sahak II, Ermenice ve Türkçe olarak iki vaaz verdi. Günün okuma parçalarından yola çıkarak (Luka 17:1-10) verdiği vaazlardan özetle;

“Tanrı ile Dost Olmak En Büyük Güvencedir”

Patrik Hazretleri bugünkü İncil parçası hakkında bilgilendirmede bulundu. İnsanlar ile ilişkilerimizde dikkatli olmamız gerektiğini ve dilimizi kullanırken özenli olmamızın önemini belirtti. Zira insanları sürçtürebileceğimizi ve bunun sonucunda da bir kötülük çemberi yaratabileceğimizi ekledi. Kullanacağımız dil ile insanların içinden meleği veya şeytanı çıkarabileceğimizi, hayatın kazandırdığı alışkanlıklar ne kadar kötü olursa olsun davranışlarımızı sergilerken iyiyi seçmekte özgür olduğumuzu, kötü olmamayı seçebileceğimizi, iyi olana yönelebileceğimizi belirtti. Ayrıca salgın döneminin ekonomik ve sosyolojik sonuçları üzerinde durdu. Yapılacak yardımları bekleyen aileler olduğunu vurguladı. Tüm yardımseverlere teşekkür etti. Tanrı ile dost olmanın en büyük güvence olduğunu ekleyerek sözlerini bitirdi.

Surp Hagop (Aziz Hagop) kimdir?

Nusaybin Patriği Aziz Hagop kilisenin sevilen ve ünlü azizlerinden biridir. Gerçekleştirdiği  bir çok mucizeler nedeniyle, kendisine (Iskancelakorz) “Mucizevari” de denir.

Kaynaklara göre Surp Krikor Lusavoriç’in halasının oğludur. Hagop çocuk yaşlarında Kayseri’ye getirilir ve orada Hristiyan öğreti ve ilkelerine göre eğitilir.

Hagop, kızkardeşi ile birlikte İran’a gider, kralın sarayında yaşar. Ancak Hagop bu zengin ve ihtişamlı yaşamı bırakarak, inzivaya çekilir. Nusaybine gider, orda Maruke adında bir münzevi ile tanışır, ondan etkilenir. Ondan halkın iman ettiğini ama Nuh’un Gemisi’nin varlığı konusunda tereddütleri olduğunu öğrenir. Dağa çıkmaya, gemiyi bulmaya ve ondan bir parça getirmeye karar verir.

Kararlılığına rağmen Ararat Dağı’nın (Ağrı) zirvesine ulaşamaz. Yolculuğun yorgunluğu ile uyuya kalır. Rüyasında bir melek kendisini ziyaret eder, gemiden bir parçayı başının altına koyar.

Geleneğe göre Surp Hagop’un yattığı yerden şifalı bir su kaynağı çıkar, oraya aziz anısına bir kilise inşa edilir. Nuh’un Gemisi’ne ait o parça bu gün Ana Taht Surp Eçmiyazdin’de muhafaza edilmektedir.

Surp Hagop 325 yılında yapılan İznik Konsülüne de katılmıştır. 

Nusaybin’in Melinidos adlı başepiskoposu vefat edince, Nusaybin Başepiskoposluk tahtına çıkar. Uzun müddet görev yaptıktan sonra 350 tarihinde vefat eder. (Qahana/Anuş Karmen Sar)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi