25 Nisan 2024 Perşembe

Ermeni Apostolik Kilisesi’nde Vartavar Yortusu

Ermeni Apostolik Kilisesi, 5 büyük bayramından biri olan Vartavar- Aylagerbutyun – Baydzaragerbutyun (Rab İsa Mesih’in Tapor dağında görünüm değiştirip ışığa bürünmesi. İzzet Yortusu) Bayramı’nı kutladı.

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Temmuz Pazar günü, geleneklere uygun olarak, kilisenin yıllık kutlaması “Sevgi Sofrası” gününde Üsküdar Surp Garabed Kilisesi’ndeki törene riyaset etti. Kutsal Sunu ayinini Kıdem Peder Krikor Damadyan gerçekleştirdi. Kilise diyakos ve okuyucuları Rab’bin sofrasına hizmet ettiler. Günün İncil okuma parçasını Diyakos Vahram Lüleciyan okurken Kutsal Kase’yi Diyakos Arşavir Büyükişman getirdi. 

İlahileri Kadıköy Surp Takavor Kilise korosu üyeleri ve Surp Garabed Kilisesi korosu üyeleri şef Sevan Şencan yönetiminde seslendirdi. 

Törende Üsküdar Surp Haç Kilisesi din görevlisi peder Husig Hergelyan, kilisenin din görevlisi Peder Bedros Buldukyan ve Surp Garabed Kilisesi vakfı başkanı Nurhan Engin, yönetim kurulu üyeleri ve inanlılar hazır bulundular. 

Kutsal Sunu ayini sonunda Patrik Hazretleri Vartavar yortusu hakkında Ermenice ve Türkçe vaazlar verdi. 

Ermenice vaazında özetle şöyle konuştu:

”Bugün Kilisemizin önemli bayramlarından biri olan Vartavar Bayramını kutluyoruz. Vartavar, Ermenilerin putperestlik zamanında kutladıkları çok eski bir bayramdır. ‘’Vart’’ gül demektir. ‘’Vartavar’’ da gülden gelen değişim anlamına gelir.

Eski zamanlarda Ermeniler putlarını güllerle süsler ve onları sularlardı. Sonra da birbirlerini ıslatırlardı. Bu gelenek bizde devam etti. Yalnız bizim Kilise Babaları ve Din Adamları dediler ki; biz bu geleneği ‘’İsa Mesih’in Biçim Değiştirme Bayramı’’ ile birleştirelim. Çünkü İsa Mesih dağda öğrencilerine göründüğünde Kendisinin Sureti değişti. Saçı-sakalı bembeyaz oldu. Işıklar saçmaya başladı. Ve orada İsa Mesih’in Tanrılığı ortaya çıktı.

Bu büyük bayramda Atalarımız dediler ki; Asıl gül İsa Mesih’in kendisidir. Aslında gül bir çalıdır. Bitkiler içersinde en biçimsiz gözükendir ve dikenli bir çalıdır. Ama ondan dünyanın en güzel çiçeği ortaya çıkar.

Bu yüzden Atalarımız ‘’Aylagerbutyun – Baydzaragerbutyun – Biçim Değiştirme Bayramı’’ nı eski Vartavar Bayramı ile birleştirmekte sakınca görmediler.”

Türkçe vaazından bazı bölümler şöyle;

”Bu niçin beş büyük bayramdan birisi? Çünkü araştırdığımızda görürüz ki insanlığın en büyük sorusuna cevap veren bir bayram. İnsanlığın en büyük sorusu nedir? İsa üç sene vaaz edip mucizeler işledikten sonra bir gün öğrencilerini çağırdı ve dedi ki; “insanlar benim için ne diyorlar, ben kimim?” İnsanın en büyük sorusu budur.

Bizimle ilgili daha doğru kararları dostlarımız, çevremizde olan kişiler ve düşmanlarımız verirler. Düşmanlarınız da sizin kim olduğunuzla ilgili değerli ip uçları verir.

İsa öğrencilerine “ben kimim” dediğinde, Petrus öne atıldı ve dedi ki; “Sen Mesih’sin, kurtarıcısın, Tanrı’nın oğlusun dünyaya gelecek olan.” İsa döndü ve dedi ki; ” Ne mutlu sana, çünkü sana bunu et ve kan ve aklın açıklamadı, Kutsal Ruh açıkladı. Onun için ben kilisemi bu iman üstüne kuracağım, bu kaya üstüne kuracağım ve cehennemin kapıları bu gerçeği alt edemeyecek.” Evet İsa Mesih Tanrı’nın oğludur, kurtarıcıdır, dünyaya gelmiştir, kanıyla bizi kurtarmıştır, dirilişiyle ölümü yenmiştir, Tanrı’nın sağında oturmakta ve tekrar geri gelecektir, bu bizim imanımızdır ve bu Kutsal Ruh tarafından esinlenmiştir. O zaman ben kimim sorusunun asıl yanıtını bana Kutsal Ruh verebilir. İçimde yaşayan Tanrı verebilir sadece. Çünkü O yarattı beni, benim mühendisim O. Tanıyor beni, sahibim, efendim, Babam O, ben O’nun çocuğuyum, başkaları ne derse desin. İçimde olan Kutsal Ruh, Tanrım ne diyor. İnsanların hükmüyle yaşamayın, Tanrı’nın hükmüyle yaşayın. Tanrı diyor ki; “Sizi ben Nur’dan yarattım. Işıksınız siz hepiniz. Mesih’te görülen ışık sizde de parlıyor, ruhunuz. Tanrıyla beraber olduğunuzda, düzgün insanlar olduğunuzda parlamaya devam ediceksiniz, siz benim ışığım için yaratıldınız, başkalarının size dediğine bakmayın, Ben size diyorum ki siz benim evlatlarımsınız, seviyorum sizi, ilgileniyorum, sizin eve dönmenizi bekliyorum Ben.

Vartavar bayramı hepinize kutlu olsun. Çünkü bu bayramda biz kim olduğumuzun cevabını alıyoruz. Tanrı’nın çocukları, bu kadar. Bunun cevabını Tanrı’dan aldıktan sonra yaşam yolculuğumuzu buna göre devam ettireceğiz.”

Vaazların ardından tüm Rab’de uyuyanlar için Ayin-i ruhani duaları okundu. Patrik Kadasetli Sahak II. Kilisenin “madağ”ını (Sevgi Sofrası) kutsadı. 

Daha sonra kortej halinde kiliseden çıkıldı ve bahçede “Antasdan” töreni düzenlendi. 

Burada Dünyanın dört yönünün sembolü olarak dört yöne dönülerek “Antasdan” duaları okundu, inanlılar ilahileri hep birlikte seslendirdiler. Patrik Hazretleri’nin son kutsaması ve Rab’bin duası ile tören son buldu. Sonrasında Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, barışın simgesi olan beyaz güvercinleri gökyüzüne salıverdi.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi