28 Mart 2024 Perşembe

Ermeni Azınlık Okul Binalarının Depreme Dayanıklılığı ile İlgili Toplantı Düzenlendi

Türkiye Ermeni Patriği Kadasetli Sahak II’nin daveti ile, Patriklik Kilisesi Bezciyan salonunda, Ermeni azınlık okul binalarının depreme dayanıklılığı ile ilgili toplantı düzenlendi.

Kadasetli Patrik Sahak II’nin davetiyle, 1 Eylül 2020, Salı, saat 15:00’da, Patriklik Kilisesi Bezciyan Salonu’nda, okul binalarının depreme dayanıklılığı konusunda, istişare toplantısı gerçekleşti.

Kadasetli Patrik’in başkanlığındaki toplantıya, Patrik Vekili Kıdemli Peder Krikor Damadyan, “ERVAB” ve Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Bedros Şirinoğlu, Ermeni azınlık okulları yöneticileri, kurucu temsilcileri ve müdürleri, Kevork Özkaragöz önderliğindeki “HAYCAR” uzmanlarından bir grup ve basın mensupları katıldılar.

Toplantının açılış duasını Sahak Maşalyan gerçekleştirdi ve toplantıya katılanları selamladı. Maşalyan, katılımcıların varlığından duyduğu memnuniyeti belirttikten sonra, katılımcılara iki konu hakkında konuştu. Yeni eğitim-öğretim yılının başlaması münasebetiyle okul temsilcilerini tebrik etti ve başarılar diledi. Bu bağlamda koronavirüs ve pandemi sürecinde, uzaktan eğitime devam edildiğinin altını çizdi. Bu sistem içersinde, öğrenciler derslerini evlerindeki bilgisayarlar aracılığıyla takip etmekteydiler. Patrik Sahak II, kendisine ulaşan bilgiler doğrulusunda, bilgisayarı olmayan öğrencilerin olduğunu ve bu nedenden dolayı onların dersi takip edemediklerini belirtti. Bu durumu katılımcıların da dikkatine sunarak, Patriklik Makamı’nın öncülüğünde bilgisayar ihtiyacını karşılamak için bir kampanya başlatılacağını belirterek, bu yönde okulların da desteğini diledi. Daha sonra ise kapalı alanlardaki hijyen kurallarına değinerek, geçtiğimiz günlerde bu konu ile alakalı bir firma temsilcisinin Patrikhane’yi ziyaret ettiğini ve okullarımıza da hizmet etmeye hazır olduklarını hatırlattı.

Sahak Maşalyan daha sonra toplantının ana gündemi olan deprem konusu hakkında konuşmaya başladı, 31 Ocak 2020’de Patrikhane’de gerçekleşen danışma toplantısından itibaren gelişen süreci ana hatlarıyla belirtti. Bu süreçte, işbirliğinden dolayı “HAYCAR” üyelerine teşekkür ettikten sonra, onların çalışma grupları halinde okulları ziyaret ettiklerini, mimari terminolojide “hızlı inceleme ve risk puanlaması” çalışmalarında bulunduklarını ve topladıkları bilgileri verdikleri bir brifingle Patriklik Makamı’na aktardıklarını belirtti. Bu brifing esnasında, yapılan çalışmalar sonucu elde edilmiş sonuçlarla bir binayı depreme dayanıklı veya dayanıksız olarak nitelemenin imkan dahilinde olmadığını, bu nitelemenin ayrıntılı çalışmalar sonucunda belirebileceğini hatırlattı. Kesin sonuçların henüz elde edilmediğinden dolayı, gereksiz panik ortamı yaratmamak amacıyla, bu aşamada Patriklik Makamı’nın herhangi bir duyuru yapmadığını söyledi. Bu vesileyle Patrikhane’de saklanmış bir raporun bulunmadığını, “HAYCAR” yetkilileri tarafından hazırlanmış raporların resmiyet taşımadığını bildirdi. Maşalyan, cemaat çevrelerinde şeffaf olunduğunun anlaşılması amacıyla bu toplantıyı düzenlediğini belirtti.

Daha sonra Kevork Özkaragöz söz aldı ve çalışmalar hakkında ayrıntılı bir sunum gerçekleştirdi. Patrik Sahak II’nin daveti üzerine “HAYCAR” üyelerinden uzman bir grubun deprem konusunda bir araya geldiğini ve grubun konuya eğildiğini belirtti. Grup üyeleri ilk çalışmalarını Bezciyan Okulu’nda gerçekleştirmiş ve elde ettiği deneyimle bir yol haritası çizmişti. Süreci daha hızlandırmak için 2-3 kişiden oluşan gruplara bölünerek, tüm okullarını ziyaret ettiklerini söyledi. Fakat koronavirüs ve pandemi süreci ne yazı ki çalışmaların durmasına neden olmuştu. Daha sonra önemli bir yanlış anlaşılma hakkında aydınlattı. Bu aşamada “HAYCAR”ın çalışmalarını belli bir mesafeden sonra kesinlik arz etmemekteydi, çünkü bu doğrultuda resmi ve kesin sonuçlar alan kuruluşlar daha gelişmiş makineler ile çalışmakta ve kesin sonuçlar alabilmeleri nedeniyle resmi makamlar tarafından da raporları resmi olarak tanınmaktaydı. Bu bağlamda “HAYCAR”ın çalışmaları daha fazla ön çalışma aşamasında olup, tavsiye mahiyetindeydi. Diğer yandan, grup üyeleri, 17 Ermeni azınlık okulunun tüm binalarını ziyaret etmiş ve gerekli ön çalışmaları tamamlamıştı.

Kevork Özkaragöz, öncelikle bu projede yer alan çalışma arkadaşlarını tanıttı ve bir takım olarak inceleme, arşivleme ve raporlama amaçlarını gözettiklerini belirtti. Daha sonra okul binalarının yapıları hakkında bilgiler sundu ve bir kez daha onların sağlamlığı hakkında kesin yargıya varabilme olanağının “HAYCAR”da olmadığını vurguladı. Daha sonra, 1999 Marmara Depremi ve öngörülen deprem hakkında bilgiler sunuldu. Bu aşamada, binaların birçoğunun tarihi eser statüsünde olduğu ve onlar üzerinde çalışmalar yapmak için daha uzun süreçler bulunduğunu belirtti. Binalarda incelemeler yapmak için farklı metotlar kullanılmalı ve bu aşamada gerekli izinler alınmalıydı. Bu doğrultuda çalışma yapabilme yetisine sahip resmi kuruluşların ise oldukça az olduğunu belirtti. Son olarak, bu sürecin iyi örneğinin Karagözyan Okulu olduğunu belirtti. Sunum esnasında anlatılan aşamalar okul tarafından kat edilmiş olup, okul binasının sağlam olduğu resmi raporla belgelenmişti.

Daha sonra okul temsilcileri, tek tek okullarında bu konuda yürütülen çalışmalar ve resmi makamlara sunulan raporlar hakkında bilgi sundular. Bu aşamada, “HAYCAR” temsilcileri, her okulda gerekli çalışmaların tamamlanmasını ve konu hakkında kesin bilgiler sunabilecek raporların hazırlanmasını önerdi. Bu konuda, kurum olarak her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarının da altını çizdi.

Bedros Şirinoğlu da söz alarak deprem konusundaki endişelerini paylaştı. İstanbul’da yakın gelecekte bir deprem beklendiğini ve bu aşamada binaların sağlamlığının daha fazla gündeme geldiğini hatırlattı. Özellikle okul binalarının tarihi eser olması, cemaat kurumlarını bu gündeme odaklanmaya sevk etmişti. Okullarda eğitim gören öğrencilerin can güvenliğini vurgulayarak, bu endişesini vakıflarla da paylaştığını ve gerekli tüm çalışmaların layıkıyla tamamlanması gerektiğini belirtti. Bu çalışmanın maddi yönü ve bilançosu konusuna da değinerek, çekincelerini açık yüreklilikle ifade etti.

Toplantının kapanış konuşmasını gerçekleştiren Sahak II, okulların temsilcilerinin bir masa etrafında yan yana gelebilmesi ve bu önemli konu hakkında fikirlerini beliryebilmeleri nedeniyle, toplantıyı başarılı olarak niteledi. Ermeni toplumunun geçmişte birçok zorluğa birliktelik ruhuyla göğüs gerdiğini hatırlatarak, bu aşamada Ermeni azınlık okulları arasında bu ruhun varlığının elzem olduğunu vurguladı. Bu okullarda eğitim gören her bir öğrencinin can güvenliğinin esas olduğunun altını çizdi ve bu nedenle gerekli çalışmaların bir an önce tamamlanması gerektiğini söyledi. Bu aşamada talep edilen raporların layıkıyla hazırlanabilmesi için, “HAYCAR” uzmanlarının önerilerine de kulak verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Son olarak, benzer toplantılarının çoğalmasını ve okullar arasında dayanışmanın daha da artmasını diledi.

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi