19 Nisan 2024 Cuma

Ermeni Katolik Kiliselerinde Azize Rita İçin Özel Ayin

İmkansızlıklar Azizesi olarak da bilinen Azize Rita için, Kadıköy Surp Levon Kilisesi’nde salgın nedeniyle 21 Mayıs Cuma günü, Taksim Surp Hovhan Vosgeperan Kilisesi’nde ise 22 Mayıs Cumartesi günü, özel ayinler ve dualar düzenlendi.

Taksim Surp Hovhan Vosgeperan Kilisesi Başrahibi Vartan Kazancıyan’ın riyasetinde yapılan özel ayine, Der HaygAram Çekiç, Ast Diyakon Jan Acemoğlu ve tıbirler de katıldılar.

Taksim Surp Hovhan Vosgeperan Korosu özel ayinde, Şef Zaven Agay yönetiminde ilahiler seslendirdi. Ayinler, salgın nedeniyle cemaate kapalı olarak gerçekleştirildi.

Azize Rita Kimdir?

Asıl ismi Margherita olan Azize Rita, 1381 yılının Mayıs ayında İtalya’da Cascia‘da doğmuştur. Gençliğinde rahibe olmak ve tüm yaşamını Tanrı’ya adamak ister ama ailesi bunu kabul etmez. Onu zorla evlendirirler. Hoyrat, kaba ve otoriter olan eşinden çok eziyet görür. İkiz çocukları olan Azize Rita’nın eşi bir cinayete kurban giderek ölür. Daha sonra ikizlerinin de hastalanarak ölmesiyle yalnız kalan Rita, Manastıra girerek yeniden rahibe olmak ister. Önce manastıra kabul edilmez ama, koroda ilahiler söylenirken, Rita’nın görüntüsü mucizevi bir şekilde yanlarında belirince, onu Manastıra kabul ederler.

Manastırda yaşamaya başladıktan sonra, Aziz Augustinus’un kurallarına göre yaşar,  fakirlere ve hastalara hizmet eder. Bir gün dua ettiği bir sırada İsa’nın Haçın üzerindeki görünümünden bir ışık hüzmesi çıkar ve Rita’nın anlında bir stigma oluşur. Özellikle gerçekleşmesi çok zor dileklerin ve imkansız gibi görünen zorlukların aşılmasında onun dualarıyla pek çok mucize gerçekleştiği anlatılır.

1628 yılında, Azize Rita’nın Rab’be geçişinden 171 yıl sonra, Papa Urbain VIII tarafından Azize ilan edilir ve her yıl ölüm günü olan 22 Mayıs’ta isim günü kutlanır. Azize Rita’nın çürümeyen bedeni Cascia’da adına verilen tapınakta bulunmaktadır.

Episkopos Kostantin Kayyal ve Arşimandrit Eftimios Fakes İskenderun’da

Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhane Manastırı Baş Rahibi Episkopos Kostantin Kayyal ve beraberindeki Arşimandrit Eftimios Fakes, Patrikhanenin...

Altnözü Ortodoks Cemaati, Arşimandrit Corc Yakup’u Konuk Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Arşimandrit Jack Khalil, Samandağ’daki Hristiyanlarla Bir Araya Geldi

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Endonezya’daki Hristiyanların Durumu

Pew Araştırma Merkezi, Endonezya'daki Hristiyanların Durumunu Paylaştı Yaklaşık 275 milyonluk nüfusa sahip olan Endonezya, inanç özgürlüğünü desteklediğini iddia...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi