25 Nisan 2024 Perşembe

Ermeni Katolik Kilisesi’nde Surp Krikor Lusavoriç Yortusu

İstanbul Ermeni Katolik Cemaatinde, Surp Krikor Lusavoriç’in Khor Virab’dan Çıkış Yortusu münasebetiyle özel bir ayin düzenlendi.

Taksim Surp Hovhan Vosgeperan Ermeni Katolik Kilisesi’nin başrahibi Hayr Vartan Kazancıyan riyasetinde yapılan ayine; Başrahip Hagopos Çopuryan, Der Haygaram Çekiç, Gisasargavak Jan Acemoğlu, ve tibirler de eşlik ettiler.

Özel ayin sırasında Taksim Surp Hovhan Vosgeperan Korosu, Şef Zaven Agay yönetiminde ilahiler seslendirdi. Salgın nedeniyle cemaate kapalı olarak gerçekleştirilen ayin, Surp Hovhan Vosgeperan Kilisesi’nin sosyal medya sayfalarından canlı yayınla paylaşıldı.

Aziz Krikor Lusavoriç

Adının anlamı “Aydınlatıcı” olan Aziz Krikor Lusavoriç, 257 yılında Ermenistan’ın Eçmiyazin şehrinde dünyaya gelmiştir. Putperestliğin hakim olduğu bir dönemde yaşayan Surp Krikor Lusavoriç, imanı uğruna katlandığı işkenceler sonrasında atıldığı derin kör kuyudan 13 yıl sonra sapasağlam olarak çıkmıştır. Gerçekleşen mucize sonrasında, Surp Krikor Lusavoriç’in duasıyla Ermeni Kralı Dırtad yakalandığı amansız hastalıktan kurtulup, şifa bulmuştur. İyileşen ve İncil’in vaaz edilmesiyle aydınlanan Kral Dırtad ile tüm saray erkanı, vaftiz edilmiştir. Surp Krikor Lusavoriç’in ve Kral Dırtad’ın emriyle yeraltında gizli olarak varlığını sürdüren kilise de yeryüzüne çıkarak, devlet tarafından resmi din olarak ilan edilmiştir. Böylece 301 yılında Hristiyanlığı resmen kabul eden ilk krallık Ermeni krallığı olmuştur.

Hıristiyanlığın Ermeniler arasında yayılmasını sağlaması nedeniyle, Surp Krikor Lusavoriç’in yortuları hristiyan kiliseleri için büyük önem taşır ve her yıl onun yortuları nedeniyle Ermeni Kiliselerinde özel ayinler yapılmaktadır.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi