fbpx
18 Mayıs 2024 Cumartesi

Ermeni Kiliseleri’nde Paskalya Ayini’nin Tekrarı “Nor Giragi” Pazarı

Kumkapı Dışı Surp Harutyun Kilisesi’nin İsim Günü ve “Madağ”ı

Ermeni Kiliseleri’nde (Gırgna Zadig) Paskalya Ayini’nin Tekrarı “Nor Giragi” Pazarı’nda Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II’nin sunduğu Kutsal Sunu Ayini ile Kumkapı Dışı Surp Harutyun Kilisesi’nin isim günü ve “Madağ”ı (Sevgi Sofrası) kutlandı.

Ermeni Apostolik Kilisesi takvimine göre, 7 Nisan 2024 Pazar günü, “Gırgna Zadig” veya “Nor Giragi” Paskalya Ayini’nin Tekrarı Yortusu ve Kumkapı Surp Harutyun Kilisesi’nin “Madağ”ı (Sevgi Sofrası) kutlandı. Kutsal Sunu ayinini, Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II sundu ve vaaz verdi.

Kutsal Sunu Ayini’nin ardından Patrik Sahak II’nin kilise bahçesinden “Khorhurt Khorhin” ilahisi ile kortej halinde kiliseye girişiyle başladı. Girişte “Hraşapar” duası ile sunak önüne gelindi. Burada Patrik Sahak II’nin elini yıkadı ve tövbesini Rahip Şınork’a ederek Sunağa çıktı.

Patrik Sahak II’nin sunaktaki yardımcılıklarını kilisenin din görevlisi Rahip Şınork Donikyan ve Kıdemli Peder Dırtad Uzunyan yaptılar. Diyakoslar Hıraçya Surenyan ve Vahram Lüleciyan, ast diyakoslar, kıdemli okuyucular ve okuyucular Rab’bin sofrasına hizmet ettiler. Günün İncil okuma parçasını Rahip Şınork okudu, Kutsal Kase’yi ise Vaftiz sunağından taşıyarak Kıdemli Peder Dırtad getirip Patrik Hazretleri’ne teslim etti.

Latin Katolik Kilisesi’nin İstanbul’daki Papalık Temsilcisi Episkopos Monsenyör Massimiliano Palinuro, Kilise vakfı başkanı Nazlı Danacıoğlu, yönetim kurulu üyeleri, bazı kilise vakıf başkanları, yöneticileri ve kalabalık inanlıların hazır bulunduğu ayinde ilahileri, kilisenin Varvaryan Korosu üyeleri ve Gedikpaşa Kilisesi Zıvartnots Korosu üyeleri Diyakos Adruşan Hallacyan yönetiminde seslendirdiler.

Kutsal Sunu Ayini sırasında Patrik Sahak II Ermenice ve Türkçe vaaz verdi.

Vaazların ardından Diyakos takdisi gerçekleşti. Daha sonra Rab’bin Duası okundu. Toplu tövbeyi Kıdemli Peder Dırtad yaptırırken “Der Voğormya” (Rab Merhamet et) ilahisinden sonra Hağortutyun (Komünyon) dağıtımına geçildi.

Kutsal Sunu’nun ardından kilisenin kurucusu, hayırsever Harutyun Amira Bezciyan ve tüm Rab’de uyuyanlar için Ayin-i Ruhani (Hokehankisd) duaları okundu, sonrasında Patrik Sahak II eli kilisenin Madağ’ı kutsandı, daha sonra Kortej halinde kilise bahçesine çıkıldı, burada Patrik Sahak II’nin son kutsaması ve hep birlikte söylenen Rab’bin duası ile tören son buldu.

Cezayir’de Pastörün Cezası Onandı

Cezayir'in Tizi Ouzo kentinde pastör Youssef Ourahmane'ye yasadışı ibadet hizmeti düzenlediği gerekçesiyle verilen bir yıllık hapis cezası...

Nijerya’da Dokuz Öğrenci Kaçırıldı

10 Mayıs'ta Nijerya'nın Kogi eyaletindeki Confluence Üniversitesi'ne düzenlenen saldırıda 9 öğrenci kaçırıldı.  Nijerya, Hristiyanlar için en tehlikeli ülkelerden...

Vatikan, İklim Değişikliği Tartışmalarına Ev Sahipliği Yapıyor

Avrupa Birliği'nin finanse ettiği Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), Nisan ayında deniz yüzeyi sıcaklıklarının rekor seviyeye ulaştığını...

BM Uyardı: “Gazze’de Tüm İnsani Yardımlar Durabilir”

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin (OCHA) Gazze'de görev yapan sözcüsü Olga Cherevko, Gazze'ye istikrarlı yakıt...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi