29 Mart 2024 Cuma

Ermeni Kilisesi’ne Ait Aziz Ğevontyant Şahitleri Günü ve Yortusu Kutlandı

Sadece Ermeni Kiliselerine ait Surp Ğevontyants Yortusu, 09 Şubat 2021 Salı günü, Kumkapı Patriklik Merkez (Surp Asdvadzadzin) Meryem Ana Kilisesi’nde de, Türkiye Ermenileri Kadasetli Patriği Sahak II riyasetinde gerçekleşen Kutsal Sunu ayini (Surp Badarak) ile kutlandı.

Türkiye Ermenileri Patrikliği’nin Facebook sayfasından canlı olarak yayınlanan Surp Badarak’ı Kıdemli Peder Goryun Fenerciyan sundu.

Patriklik makamına bağlı ruhanilerin katıldığı törende, ilahileri, Kıdemli Peder Dırtat Uzunyan yönetimindeki pederler seslendirirken, Peder Natan Arabyan da org ile eşlik etti.

Ayin sırasında, Rabbin duasından önce, Başrahip Zakeos Ohanyan, Tarihçi Yeğişe’nin kitabından, Rahip Ğevont’un vaazını Ermenice okudu.

Ardından, kilisenin din görevlisi Rahip Şınork Donikyan konuşmasına, Ermenice olarak “Kahinlerin doğruluğu kuşansın, sadık kulların sevinç çığlıkları atsın” ( Mezmur 132/9) sözleriyle başladı. Rahip Donikyan, Ermenice sürdürdüğü konuşmasında, öncelikle Ğevontyants Yortusu’nun tarihi anlamına değinerek, Ermenilerin, Hristiyanlık’a olan sadakatlerini Vartanants Savaşı’nda kanıtladıklarını hatırlattı. Daha sonra, günümüzde de imanlıları, Hristiyanlıktan uzaklaştırmak ve ruhani uçuruma sürüklemek amacı güden “Avarayr Savaşı”na benzer savaşlar bulunduğunu belirtti. Günümüz koşullarında, koronavirüsün de ruhani anlamda ciddi bir mücadeleye neden olduğunu söyleyerek, “Coşkulu bayram kutlamaları, hastalığın gölgesinde kalarak kutlanmakta ve bu da, birçoklarının Hristiyanlık köklerinin sarsılmasına neden olmaktadır” dedi ve şöyle devam etti, “Bununla birlikte, Ermeni toplumu, geçtiğimiz yıl içerisinde, trajik anlar yaşamış ve bu da dünya çapında, Ermeni toplumunun hüzünle dolmasına neden olmuştu. Ğevontyants Azizleri, bu üzüntülü anlarda, tek ümidimizin ve teselli kaynağımızın Rab İsa Mesih’in yanında olduğunu hatırlatmaktadır”

Rahip Donikyan daha sonra, bu ortam içerisinde rahipliğin ve kahinliğin rolü üzerine konuştu ve bu görevin onuru yüksek, fakat sorumluluğunun da bir o kadar ağır olduğunu belirtti. Sözlerine son verirken, Tüm Ermeniler Katolikosu Kadasetli Karekin II’nin önderliğinde, Ermeni kilisesinin bekası ve kilisenin tüm hizmetkarlarının esenliği için dua etti. Son olarak, törende hazır bulunan din görevlileri adına, Kadasetli Patrik Sahak II’yi kutladı ve kendisine esenlik ve başarı diledi.

Konuşmanın ardından ayine devam edilerek Kutsal Ekmek (Hağortutyun) dağıtımına geçildi.

Kutsal Sunu (Surp Badarak’ın) sonunda, Patrik Sahak II, Ğevontyants Yortusu’nun aynı zamanda kâhinlerin bayramı olduğunu belirtti. Bu bağlamda Patriklik din görevlilerinden pederler Zaven Bıçakçıyan, Zohrab Civanyan, Zakar Koparyan, kâhin takdis edilmelerinin 15. yılının dolduğunu hatırlatarak, kendilerine ”dzağgya pilon” (çiçekli pelerin) giyme yetkisi verdi. Pederlere, pelerinlerini takdim ederek, kendilerini takdis etti ve çalışmalarında başarılar diledi.

Daha sonra yapılan Ayin-i Ruhani (Hokehankist) dualarıyla, Patriklik makamına hizmet etmiş tüm merhum ruhaniler anıldılar. Bu bağlamda, vefat yıldönümleri olan, Kıdemli Peder Müron Ayvazyan ve Kıdemli Peder Istepan Gomikyan özel olarak anıldılar.

Tören hep birlikte söylenen Rabbin Duası ve Patrik hazretlerinin son takdisi ile son buldu.

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi