18 Nisan 2024 Perşembe

Ermeni ve Katolik Mezarlığı’na Dair Tescil Talebi Reddedildi

Mimarlar, Ankara Ulus’ta Ermeni ve Katolik Mezarlığı’nın bulunduğunu belirterek tescil başvurusu yaptı. Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu mimarların tescil başvurusunu reddetti.

Ankara Ulus’ta yıkılan İller Bankası binasının yeniden yapılması için ayrılan alanda insan kemikleri bulundu. Mimarlar Odası Ankara Şubesi kemiklerin Ermeni ve Katolik Mezarlığı’nda bulunan cenazelere ait olduğunu açıkladı.

Mimarlar, Kültür Turizm Bakanlığı Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na söz konusu alan için mezarlık tescili başvurusunda bulundu. Kurul, mezarlıktaki insan kemiklerinin tahribata uğradığı gerekçesiyle tescil talebini reddetti.

‘KÜLTÜR VARLIKLARIMIZ KİMLERE EMANET’

Tezcan Karakuş Candan

Konuya ilişkin açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Ulus’ta Ermeni Katolik mezarlarının üstüne, İtfaiye Meydanı esnafını zorla boşaltmak için yapılan, hukuksuz geçici dükkân inşaatına onay veren koruma kurulu, şimdi de mezarlık tescil talebini reddetti. Önce mezarlığın talanına onay verip, şimdi de mezarlık vasfı yitirildi diyorlar. İnsanlık vasfının yitirildiği günlerdeyiz. Koruma Kurulu’nun çok kültürlülüğü ve Ulus’un tarihi dokusunu koruması gerekirken inşaata onay vermesi ve tescil talebini reddetmesi içler acısıdır. Kültür varlıklarımız değerlerimiz kimlere emanet. Yargıya taşıyoruz” dedi.

‘SÜRECİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ’

Kararın Anadolu topraklarının çok kültürlülüğüne yapılan darbe olduğunu belirten Candan sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

“Dava süreçleri devam ederken İtfaiye Meydanı esnafını zorla boşaltmak için dükkânlar son hız bitirilmeye çalışılıyor. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak, süreci yakından takip ediyoruz. Bölge bilimsel kaynaklarda Ermeni ve Katolik Mezarlığı olarak görünmekte, ilgili parselin tapu sorgularında, kilisenin ve hamamında bulunduğu tarihi eserler bulunmaktadır. Buna rağmen inşaatın hala devam ettirilmesi, mezarlık tescili talebimizin reddedilmesi artık bu ülkede tuzun koktuğunu göstermektedir. İtfaiye meydanı esnafını mağdur eden ve tarihi değerlerimizi yok eden bu uygulamalardan vazgeçilmelidir. Öte yandan bu ülkede Ermeniler, Lazlar, Yezidiler, Kürtler, Ezidiler ve Türkler Anadolu topraklarında hep birlikte yaşamışlardır. Onların kemikleri bizim topraklarımıza karışmış durumdadır. Din, dil, ırk ve etnik ayrımcılık yapmak, nefret suçu ve insan hakkı ihlalidir. Mezarlığa beton dökerek dükkân yapılması vicdanlara sığmaz. Bu sürecin peşini bırakmayacağız, mücadeleye devam edeceğiz.” (Duvar)

Dünyanın En Yaşlı Adamı Hayatını Kaybetti

Günde iki kez tesbih duası yapan ve dünyanın en yaşlı erkeği unvanına sahip olan Vicente Pérez Mora,...

Uyanış Gençliği’nde Hristiyanların Topluma Etkisi Konuşuldu

İstanbul'un farklı kiliselerinden gençler 6 Nisan Cumartesi günü, Uyanış Gençliği’nde yeniden bir araya geldi. Sunuculuğunu Dirisu Kilisesi’nden...

Kilise Yakınlarında Bir Araç Dolusu Yanmış Kutsal Kitap Bulundu

Tennessee'deki Global Vision Bible Kilisesi'nden pastör Greg Locke, kilise yakınlarındaki bir araçta yaklaşık 200 adet Kutsal Kitap'ın...

Hristiyan Doktrininin Siyasete Entegre Edilmesi İsteniyor

6-9 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek olan Avrupa Parlamentosu milletvekili seçimleri öncesinde episkoposlar, devlet ve kilise arasındaki ilişkinin...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi