17 Nisan 2024 Çarşamba

Eski Ahit Dönemlerine Ait Gizemli Bir Kralın Heykeli Bulundu

İsrailli arkeologlar yaşı üç bin olan ve adı bilinmeyen bir kralın kafa heykelini keşfettiler.

Kutsal Kitap’ta bahsi geçen zamanlara ait gizemli kralın kafa heykeli, 2017 yılında İsrail ve Lübnan sınırının güneyinde bulunan Metula şehrinin yakınlarındaki Abel Beit Maaka kazıları sırasında keşfedildi.

M.Ö. 9. yüzyılda bu bölge Aramik, Şam, Fenike Şehri ve Samaria’nın başkent olduğu İsrail Krallığı arasında yer alıyordu.

Beş santimetre yüksekliğindeki heykel, eski Mısır ve Ortadoğu’da süs eşyaları için yaygın bir malzeme olarak kullanılan pişmiş topraktan yapılmıştı.

Bilim adamlarına göre heykel, Orta Doğu Semitik Kralı’nı tasvir ediyor. Böyle bir tahminde bulunmalarının başlıca sebebi ise heykelin karakteristik bir saç modeline sahip olması idi.

Geriye doğru taranıp taç ile tutturulmuş saçlar ve kalın bukleler ile kapatılmış kulaklar; Antik Mısırlıların, Doğu’da yaşayan komşularını bu şekilde tasvir ettikleri bilinmektedir.

Bununla birlikte, araştırmacılar tam olarak hangi kralın heykelde tasvir edildiğini bilmiyorlar. Şu an için heykelin sadece beş yöneticiden biri olabileceğini ileri sürebiliyorlar: Şam’da hüküm süren Bar-Hadad ya da Hazael, İsrail tahtında oturan Ahab ya da Jehu, ve ya Sura Itobaal Kralı.

2.Krallar Kitabı’nda Suriyeli Kral Bar Hadad’ın İsrail Krallığı’nı ele geçirme sırasında Abel Beit-Maaka’da saldırısından bahsediliyor.

Bilim adamlarına göre, kafa bütün bir heykelin parçası olabilir. Arkeologlar bu ay yeni eserler bulmak için kazılara devam edeceklerini belirttiler. (CNL News, Hronika/OD)

Malatya ve Elazığ’da Diriliş Yortusu Kutlamaları

İsa Mesih'in Diriliş (Surp Zadik) Yortusu münasebetiyle Anadolu Ermeni toplumu gözetmeni Peder Avedis Tabaşyan Malatya ve Elazığ...

BM: 25 Milyon Kişi İnsani Yardıma Muhtaç

Birleşmiş Milletler (BM), Sudan'da 25 milyon kişinin insani yardıma muhtaç olduğunu, 8,6 milyon kişinin ise yerinden edildiğini...

Kilisede Bıçaklı Saldırı: “Dini Aşırıcılık” Kaynaklı Bir Terör Eylemi

Avustralya'nın başkenti Sidney'in batısında bir kilisede, episkopos dahil en az 4 kişinin bıçaklandığı bildirildi. Ayin sırasında konuşma...

Gazze’de Sağlık Krizi: Yetersiz Beslenen Hastalar İyileşemiyor

Bombardımanın 6 aydır sürdüğü Gazze'de sağlık hizmetlerine erişim neredeyse imkansız hale geldi. Yetersiz beslendikleri için yaraları iyileşmeyen...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi