29 Mart 2024 Cuma

Etiyopya ve Eritre’deki Hristiyanlar Katlediliyor

Etiyopya’nın Tigray bölgesinde rahipler ve diğer kilise liderleri de dâhil olmak üzere Kasım ayından bu yana en az 900 kişinin öldürüldü.

Hayatını Kaybedenler Arasında Kilise Liderleri de Var

Ocak ayının başlarında, Belçika merkezli kar amacı gütmeyen bir kuruluş, Aksum’daki Ortodoks Maryam Tsiyon Kilisesi’nde saklanan 750 kişinin dışarı çıkarılıp meydanda vurulduğunu bildirmişti.

Aid to the Church in Need (ACN) adlı Hristiyan yardım kuruluşuna konuşan bir kişi, ‘‘Kilisede 1000 kişinin olduğunu duydum. Daha fazla kişi yaralanmış veya hayatını kaybetmiş olabilir, ancak 750 kişinin öldürüldüğü kesin. Aksum’da Ahit Sandığı var. Belki de insanlar onu koruyordu, ancak dışarı çıkarılıp vuruldular’’ ifadelerinde bulundu.

Siyasi çatışmaların her inançtan insanın ölümüne yol açtığı ve şiddetin dinden kaynaklanmadığını söyleyen ismini belirtmeyen kişi, ‘‘Açıkçası, sorun Eritreli birliklerin başından beri olaya dahil olması. Hükümet bunu yalanladı, ancak katliamları gerçekleştirenler doğu ve kuzeybatı Tigray’deki Eritreli birliklerdir’’ dedi.

Çatışmalar Etiyopya’nın kültürel mirasına da ciddi zararlar veriyor. İbadet yerlerinde barındırılan 13. yüzyıldan kalma el yazmalarının çalındığı veya yakıldığı bildirildi. Maryam Dengelat Kilisesi, Dabra Abbay Manastırı, Dabra Dammo Manastırı ve Aksum’daki Saint Mary Katedrali’nin de tehlike altında olduğu açıklandı. Açık bir mektupta, Hamburg Üniversitesi’nde Etiyopya ve Eritre Merkezi’nden profesörler kültürel mirasın güvenliği konusunda endişeleri olduğunu belirtti. Mektupta, ‘‘Tigrayan Kiliseleri ve manastırlarından gelen el yazmalarının yağmalanmasına dair haberler ve bunların diğer ülkelerdeki antika pazarlarında satılmak üzere Etiyopya’dan çıkarılacağına dair uyarılar var. Çatışmaların kültürel mirasa ağır zarar verdiği şüphesiz, ancak iletişim hatlarının kesik olması ve bilgi kaynağının yetersiz olması nedeniyle kayıpların gerçek kapsamını değerlendirmek zor. Tüm meslektaşlarımızı gerektiğinde, kültürel varlığın iadesine yönelik tedbirlerde ve verilen zararın değerlendirilmesinde yardımcı olmaya çağırıyoruz’’ ifadeleri yer aldı.

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi